Rôzne

Rómovia pri Prešove dokázali, že to ide: V osade si vlatnoručne postavili domy

Rómovia žijúci neďaleko Prešova idú pekným príkladom pre ostatných. Stavajú si vlastné príbytky a všetok použitý materiál poctivo splácajú. Prvé rodiny sa už do svojich nových domov nasťahovali, ďalšie si ten svoj pomaly budujú.

Ilustračný obrázok k článku Rómovia pri Prešove dokázali, že to ide: V osade si vlatnoručne postavili domy
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

V obci Kojatice v okrese Prešov si Rómovia už dva roky stavajú svoje príbytky s tým, že môžu spolupracovať na ich architektonickom návrhu a sú pripravení použitý stavebný materiál splácať. Ako informovala Romana Medveďová z organizácie Člověk v tísni – Slovensko, rodiny z miestnej osady si sporia na svoje domy, realizujú ich výstavbu a splácajú materiál v rámci Programu bývania organizovaného touto neziskovou organizáciou.

Prvé tri rodiny sa už do svojich domov nasťahovali a ďalšie sa v týchto dňoch pustili do murovania stien. Domy stavajú z bieleho pórobetónu a skôr ako materiál dostali, museli si najprv jeden rok na stavbu sporiť. „Ak preukážu schopnosť odkladať si peniaze, následne získajú mikropôžičku vo forme materiálu a môžu si pod odborným dohľadom svoj dom postaviť. Pozemok je v dlhodobom prenájme obce,“ uviedla Medveďová.

Postavené domy sú iba jednoduchými príbytkami s rozlohou 25 metrov štvorcových, avšak Rómovia sa na nich môžu podieľať aj architektonicky, keďže projekty vytvorili architekti – dobrovoľníci v rámci iniciatívy Architekti v osade.Projekt v Kojaticiach je výsledkom spolupráce neziskovej organizácie Člověk v tísni – Slovensko, miestnej samosprávy a ďalších partnerov a mal by priniesť lepšie podmienky na bývanie v osade.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM