Ľubomír Hudačko Samospráva

Rómovia ako stavbári: Vmiestnej osade sami stavajú vstupy do nájomných bytov

V rómskej osade Pod Bikošom neďaleko mesta Veľký Šariš skupina Rómov buduje pred svojimi obydliami murované vstupy a plánujú spraviť aj chodník. V rámci malých obecných služieb im mesto zabezpečilo materiál a oni sa podujali skrášliť príbytky, ktoré dostali.

Ilustračný obrázok k článku Rómovia ako stavbári: Vmiestnej osade sami stavajú vstupy do nájomných bytov
Zdroj: Webnoviny.sk

Podľa miestneho vajdu Róberta Bíleho sa chlapci tešia z tejto príležitosti, pretože by veľmi chceli mať normálnu prácu. A keďže predtým pracovali po rôznych stavbách, nemuseli ich ani veľa učiť.

Špás za 5000 eur

„Pracuje tu sedem pracovníkov v rámci aktivačných prác a drobných obecných služieb. Mesto to bude stáť do 5000 eur. Snívame o tom, že budeme pokračovať v takýchto aktivitách a že si postavia prístrešky pred tie vchody. Padla tu aj stávka, že tu bude trávnik a muškáty, takže sa na to teším. Predpoklad je, že do šiestich týždňov by sme mali dokončiť 20 vstupov,“ povedal vedúci oddelenia výstavby a životného prostredia Mestského úradu vo Veľkom Šariši Juraj Bessenyei.

„Sú to mladí chlapci, takže sme im niektoré veci museli ukázať, ale som rád, že dostali takúto možnosť. Snažia sa robiť rýchlo, aby to do zimy stihli,“ hovorí vajda.

Chodníček i rampa

Rómovia týchto dvadsať bytov v osade dostali do prenájmu od mesta. To, ako budú ich vstupy vyzerať, rozhodnú podľa Bessenyeiho sami. Pred domami, ktoré majú vstup vyššie, robia schodisko z betónu, niekde ostane len chodníček. Tam, kde bývajú starší ľudia, si môžu urobiť aj rampu.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM