Milan Jusko Rôzne

Rokovanie župana o vlakoch. Toto dohodol s Počiatkom

Predseda Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Peter Chudík je po rokovaní s Ministerstvom dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR o novom grafikone osobnej dopravy spokojný. Chudík rokoval v stredu (19. 9.) priamo s ministrom Jánom Počia

„Ak by bol od decembra zavedený priamy rýchlik Prešov – Bratislava, bol by som s výsledkom rokovania úplne spokojný,“ konštatoval Chudík. Pokiaľ ide o priame prepojenie Prešov – Bratislava, výsledkom rokovania je, že od 9. decembra ostane premávať rýchlik Poľana, ktorý bude vychádzať večer z Prešova a ráno budú ľudia v Bratislave. „Rokovali sme aj o tom, aby aspoň jeden priamy rýchlik Prešov – Bratislava bol aj denný, minister však namietal, že až 80 % ľudí cestuje týmto vlakom do Košíc a len 20 % do Prešova,“ dodal predseda PSK. Dohodli sa však, že najneskôr od marca 2013 bude zabezpečené prepojenie z Kysaku k rýchlikom a od rýchlikov tak, aby ľudia nečakali na prípoje viac ako 20 minút.

„Budeme ďalej bojovať o denné spojenie dvoch rýchlikov Prešov – Bratislava a späť, ktoré idú smerom Košice – Bratislava – Košice. Ráno totiž idú z Košíc dva rýchliky krátko po sebe. Ide IC o 5,28 h a rýchlik o 6.15 h. My by sme chceli, aby ten rýchlik o 6.15 vychádzal z Prešova,“ objasnil Chudík. Takisto je to aj opačne, keď z Bratislavy vychádzajú krátko po sebe dva spoje do Košíc. Popoludní ide rýchlik o 15,53 h a o 17.37 h ide IC. Takže snahou PSK je, aby rýchlik krátko pred 16. h bol nasmerovaný do Prešova. „Verím, že sa to podarí. Malo by to byť od marca, ak by toto bolo splnené, tak by som bol úplne spokojný,“ konštatoval Chudík.

Predseda tiež rokoval o tratiach Prešov – Košice a Prešov – Lipany, kde boli vlaky nastavené tak, že chodili alebo prichádzali približne o celej hodine. „Napríklad odchádzali z Prešova na Lipany o 13.12 h, 14.12 h, 15.12 h atď., ale keďže ľudia končia prácu obyčajne o celej hodine, nestihli sa dostať za 12 minút na vlak. Preto bolo dohodnuté, že tieto vlaky budú presunuté zhruba na pol,“ konkretizoval Chudík. Toto chcú dosiahnuť aj ráno smerom z Košíc do Prešova. Tieto vlaky však treba koordinovať aj s prípojmi na rýchliky. Podľa predsedu PSK to zatiaľ nie je doriešené, bude sa o tom ďalej rokovať. Snahou je docieliť, aby boli prípoje nastavené tak, že občania nebudú prichádzať do Prešova ráno o 6.59 alebo o 7.01 h, ale aby najneskôr prichádzali o trištvrte a stihli tak prísť do práce a škôl.

Chudík rokoval aj o spojení Stará Ľubovňa – Kežmarok, kde sa mal počet vlakov znížiť o dve tretiny. „Pôvodne tu chodilo 12 párov vlakov, ministerstvo navrhovalo znížiť to na štyri páry. Po stredajšej dohode ostane sedem párov,“ upozornil Chudík. Najväčším problémom je podľa neho spojenie Plaveč – Lipany, kde by mal jazdiť len jeden pár vlakov týždenne, aby zabezpečil odvoz a dovoz študentov na začiatku a na konci týždňa do a zo škôl. „Uvidíme, ako to bude, naozaj tých cestujúcich tam nie je veľa. Ak by bol problém, budeme sa snažiť nahradiť dopravu autobusovými spojmi,“ dodal.

S rokovaniami je spokojný, ťažko by sa podľa neho dalo dosiahnuť všetko, čo chceli. Je mu však ľúto, že sa mu dohodu nepodarilo uskutočniť skôr, keďže zmenu grafikonu od decembra už nebude možné ovplyvniť. „Malo sa rokovať skôr, teraz už tá úprava nie je možná, keďže sa musí riešiť grafikon nákladnej dopravy, ktorý je nutné urobiť do 9. decembra. Ja som, žiaľ, bol vážne chorý a nemohol som rokovať skôr,“ uzavrel Chudík.

prešov24/tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM