Rôzne

Rok 2018? Prešovská archieparchia si pripomenie viacero dôležitých výročí

Prešovská archieparchia, ako aj celá Gréckokatolícka metropolitná cirkev sui iuris na Slovensku sa pripravuje na slávenie viacerých výročí v roku 2018.

Ilustračný obrázok k článku Rok 2018? Prešovská archieparchia si pripomenie viacero dôležitých výročí
Zdroj: TASR

Pripravovaný Jubilejný rok Prešovskej archieparchie 2018, bude totožný s kalendárnym rokom. Na utorkovej tlačovej besede predstavili i logo jubilejného roka.

Dôležité výročia

„Pripomenieme si v ňom predovšetkým 200. výročie zriadenia Prešovskej eparchie, ako aj 10. výročie zriadenia Prešovskej metropolitnej cirkvi sui iuris na Slovensku – aj povýšenia Prešovskej eparchie na archieparchiu, povýšenia Košického apoštolského exarchátu na eparchiu a zriadenia novej Bratislavskej eparchie,“ uviedol hovorca prešovského Gréckokatolíckeho arcibiskupstva Ľubomír Petrík.

Ďalej si pripomenú 50. výročie obnovenia gréckokatolíckej cirkvi v bývalom Československu po jej 18-ročnom zákaze, 1155. výročie príchodu sv. Cyrila a Metoda na Veľkú Moravu, 130. výročie narodenia blaženého hieromučeníka Pavla Petra Gojdiča OSBM, 15. výročie blahorečenia hieromučeníka Vasiľa Hopka a ďalšie výročia.

Zároveň si gréckokatolíci pripomenú 65 rokov života prešovského arcibiskupa a metropolitu Jána Babjaka SJ, 40. výročie jeho kňazskej vysviacky, 15. výročie jeho biskupskej chirotónie, 10. výročie jeho vymenovania za prvého prešovského arcibiskupa a metropolitu.

Dve hlavné liturgické slávenia v Jubilejnom roku Prešovskej archieparchie 2018 budú v Ľutine v nedeľu 4. februára 2018 a v sobotu 22. septembra 2018.

Súčasťou jubilejného roka bude aj eucharistická poklona postupne vo všetkých chrámoch Prešovskej archieparchie pod názvom Ďakovný rok pred Eucharistiou, putovanie ikony krásnobrodskej Presvätej Bohorodičky po všetkých farnostiach, ako aj ďakovné púte do Svätej zeme a Jeruzalema a ďalšie sprievodné podujatia.

Aj logo

Podľa Petríka je jubilejný rok pre gréckokatolícku cirkev príležitosťou ďakovať za všetky viditeľné i neviditeľné dobrodenia, ktoré jej Boh štedro udeľoval a udeľuje. „Zároveň je príležitosťou znova objaviť radosť z Božej prítomnosti v našom živote a z pozvania k večnému životu i príležitosťou k serióznej reflexii nad naším životom viery, lásky a nádeje, nad našou láskou k Bohu, cirkvi i k blížnemu,“ povedal.

Jubilejný rok Prešovskej archieparchie 2018 má i svoje logo. Víťazným sa stal návrh gréckokatolíckeho kňaza Juraja Gradoša. Logu dominuje Katedrálny chrám sv. Jána Krstiteľa v Prešove. Po ľavej strane katedrály je časť arcibiskupskej rezidencie a od nej sa odvíja letopočet symbolizovaný časťou kružnice. V nej sú roky najvýznamnejších výročí týkajúcich sa Prešovskej archieparchie.

Motto

„Mottom Jubilejného roka Prešovskej archieparchie 2018 sú slová z Božskej liturgie sv. Jána Zlatoústeho, ktoré kňaz spieva po premenení pozdvihujúc telo a krv Ježiša Krista: "Tvoje z tvojho tebe prinášame…,“ pretože výstižne vyjadrujú, že všetka naša vďaka patrí Bohu, pretože všetko čo máme a čím sme, je od Neho," dodal Petrík.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM