Michala Halásová Samospráva

Rodičia škôlkarov z Nižnej Šebastovej strácajú trpezlivosť: Týmto prekvapili poslancov!

Rodičia škôlkarov z prešovskej miestnej časti Nižná Šebastová, kde už takmer päť rokov sídlia triedy materskej školy na tamojšej fare, strácajú trpezlivosť. S transparentom sa dnes vybrali aj na zasadnutie mestského zastupiteľstva.

Ilustračný obrázok k článku Rodičia škôlkarov z Nižnej Šebastovej strácajú trpezlivosť: Týmto prekvapili poslancov!
Zdroj: Dnes24.sk

Po peripetiách s vybudovaním nových priestorov, ktoré sa ťahali viac ako tri roky, sa napokon rozhodlo, že budú situované v bývalom miestnom kultúrnom stredisku na Haburskej ulici.Mesto už vlani s výstavbou začalo, vysúťažilo dodávateľa a podľa harmonogramu sa mali deti sťahovať už na jeseň 2012. Pri kontrole sa však zistilo, že dodávateľ meškal s prácami a mesto napokon od zmluvy odstúpilo. Nespokojní rodičia sa dnes prišli spýtať vedenia samosprávy na rokovanie mestského zastupiteľstva, kedy sa škôlka dokončí.

Poslanci dostali album s kresbami

Každý z členov mestského parlamentu dostal od rodičov na stôl album. Na jeho obale je fotografia poslanca a vo vnútri 15 kresieb detských tvári so smutnými tvárami, ktoré namaľovali samotné deti. Okrem toho je v albume text, ktorým rodičia apelujú na mesto, aby urýchlene dokončilo prestavbu objektu a fotografia rozostavaných priestorov. „Vyzývame mesto, aby konečne dokončilo škôlku, ktorá má byť hotová do septembra. Neschopnosť riešiť tento problém a situáciu, ktorá vznikla po začatej rekonštrukcii, je neschopnosťou mesta,“ povedal obyvateľ N. Šebastovej Miroslav Rusiňák.

Doplnil, že súčasná situácia, ak ide o priestory, je katastrofálna, nie je tam dostatok priestoru na odpočinok a deti sa musia striedať aj počas obedov napriek tomu, že ich je len niečo vyše 20. Preto sa rozhodol, že bude svoje dieťa voziť na sídlisko Sekčov. „Musím povedať, že nie každý rodič má takúto možnosť voziť dieťa do vzdialenej škôlky do mesta. Napríklad mnoho mladých rodín si nemôže dovoliť ráno absolvovať päť kilometrov tam a späť autom, prípadne stráviť hodinu v autobuse," povedal Rusiňák.

Napriek stiesneným priestorom Anna Semančíková vodí svoje dieťa do materskej školy v priestoroch fary. „Bolo sľúbené, že škôlka bude a my sme sa tešili. Dnes sa nič nedeje, nemáme škôlku ani kultúrny dom, lebo tam je stavenisko a naše deti sa tlačia v stiesnených priestoroch,“ povedal Semančíková.

Dokončenie škôlky stále vo hviezdach

Primátor Pavel Hagyari povedal, že minulý rok verejnú súťaž vyhrala firma, ktorá projekt pokazila a mesto muselo od zmluvy odstúpiť. Tvrdí, že jeho návrh rozpočtu na tento rok, ktorý predložil vlani, obsahoval aj pokračovanie v rekonštrukcii tejto škôlky. Zastupiteľstvo, podľa neho, na to schválilo menej financií. „V prípade, že tieto peniaze budú navýšené, tak je reálny predpoklad, že do konca roka by táto škôlka mohla byť aj zrekonštruovaná a funkčná,“ konštatoval primátor.

Foto: Ľubomír Hudačko

školka NŠ
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM