Ľubomír Hudačko Správy

Rodičia, blíži sa termín zápisov do materských škôl: Dve by sa v meste mohli aj rozšíriť

V Prešove plánujú rozšíriť dve materské škôlky, uvažuje sa o využití podkrovných priestorov či prístavbe. Už o týždeň sa začne zápis, ktorý určí konkrétnejší záujem. Rodičia by tak už mali mať jasno, kam svoju ratolesť umiestnia.

Ilustračný obrázok k článku Rodičia, blíži sa termín zápisov do materských škôl: Dve by sa v meste mohli aj rozšíriť
Zdroj: TASR

Mesto Prešov sa plánuje uchádzať o zdroje z ministerstva školstva na zväčšovanie kapacít materských škôl rozšírením priestorov v dvoch z 20 prešovských mestských škôlok. Tento rok budú môcť prijať asi 700 nových detí. Už o necelý týždeň, 16. februára, sa začnú zápisy do materských škôl, kedy sa aspoň čiastočne ukáže, o ktoré škôlky je najväčší záujem.

Dve škôlky, v ktorých sa uvažuje o prístavbe

„V súčasnosti sa uvažuje o dvoch MŠ, v rámci ktorých by šlo o prístavbu, respektíve využitie podkrovných priestorov. V prípade rekonštrukcií by sa kapacita v každej z oboch škôl zvýšila približne o 20 až 22 detí. Koľko financií budeme žiadať, je v tejto chvíli predčasné hovoriť. Musí sa uskutočniť výber, o ktoré školy konkrétne pôjde, a následne stanoviť finančné vyčíslenie potrebných prác,“ uviedla hovorkyňa mesta Prešove Veronika Kmetóny Gazdová.

Aktuálne 20 mestských MŠ navštevuje 2593 detí a rok pre povinnou školskou dochádzkou je 782 detí, z toho je 72 s odloženou školskou dochádzkou. Počet novoprijatých detí bol v tomto školskom roku 733. Podľa Kmetóny Gazdovej je predpoklad, že v tomto roku budú môcť prijať okolo 700 detí a približne 50 miest budú musieť ponechať pre deti s odloženou školskou dochádzkou.

Kapacity sa zvyšovali aj v ďalších

„O prijatí dieťaťa rozhoduje riaditeľka príslušnej MŠ. Do jej rozhodnutia nevstupuje ani zriaďovateľ, ani rada školy, ani štátna školská inšpekcia. Každá škôlka má zverejnený oznam o zápise spravidla na svojej webovej stránke a na verejne prístupnom mieste v MŠ. Najmladším sa v našich 20 škôlkach venuje 261 kvalifikovaných učiteliek a 167 nepedagogických zamestnancov. Momentálne nemáme neprijaté deti,“ skonštatovala hovorkyňa.

V poslednom období sa podľa nej zvyšovali kapacity v MŠ Haburská o 20 detí, MŠ Československej armády o 10, MŠ Bratislavská o 14 a v MŠ Važecká o 8 detí.

Čítajte viac o zatvorení škôlok kvôli chorobám!

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM