Ľubomír Hudačko Iné športy

Rekreačný turnaj Boccia Open 2013 v Prešove: Hostili sme aj majstra Európy

V prešovskej bezbariérovej Galérii Abilympiáda sa uskutočnil rekreačný turnaj v hre boccia. Do 30 hráčov bojovalo o výhru približne 5 hodín. Pozvanie prijal aj úradujúci majster Európy, Samuel Andrejčík zo Sniny. Organizátorom podujatia bolo občianske združenie ZOM Prešov.

Ilustračný obrázok k článku Rekreačný turnaj Boccia Open 2013 v Prešove: Hostili sme aj majstra Európy
Zdroj: Dnes24.sk

Pravidlá hry Boccia

Boccia je paralympijský šport podobný petangu. Hrá sa s koženými loptami. Každý hráč dostane 6 lôpt červenej alebo modrej farby, ktoré sa snaží umiestniť čo najbližšie k bielej lopte – tzv. jack. Hralo sa na dve zmeny vyraďovacím systémom. Každá dvojica mala na svoj duel vyhradených 5 minút. Ihrisko bolo o čosi menšie ako vyžadujú oficiálne pravidlá kvôli priestorovým možnostiam. Hráči hrali a fanúšikovia povzbudzovali, alebo mĺkvo sledovali taktiku jednotlivých hráčov a tipovali, kto bude víťazom. Deti s radosťou po každej výmene zbierali lopty a vracali ich hráčom do štartovacích boxov. Rozhodcovia sledovali dodržiavanie pravidiel a nemalou mierou tak prispievali k hladkému priebehu turnaja.

Priestor na súťaženie dostali všetci

Pozvaní boli mladí ľudia s telesným hendikepom, ale aj zdraví, začiatočníci aj profesionáli. Jeden z účastníkov, Samuel Andrejčík má ešte len 16 rokov, ťažké zdravotné postihnutie a zároveň zlato v kategórii BC4 z tohtoročných Majstrovstiev Európy, ktoré sa konali v Portugalsku. Samuel o svojich začiatkoch hovorí: „Prvý krát som sa stretol s bocciou na tábore v Remate roku 2010, kde ma tento šport veľmi oslovil a chcel som sa mu venovať. Na východe som vtedy žiaľ nenašiel žiadny klub, ktorý by sa tomuto športu venoval, preto momentálne hrám za Victoriu Žiar nad Hronom. Veľmi som sa teda potešil, keď som zistil, že aj občianske združenie ZOM Prešov chce založiť športový klub a tento krásny šport sa dostane aj na východ Slovenska. Čo sa týka turnaja Boccia Open 2013, mal ako každý svoje čaro a napätie, no taktiež v ňom bolo cítiť rodinnú atmosféru a cítil som sa na ňom veľmi dobre. Nechýbal ani humor a dobrá nálada. V budúcnosti sa teším na ďalšie turnaje a spoluprácu a klubu prajem veľa úspešných športovcov.“

Na víťazstvo stačil talent a trojročný tréning

Samuel Andrejčík nakoniec v turnaji hladko zvíťazil. Pre všetkých zúčastnených bolo obrovským zážitkom sledovať jeho hru. Potvrdil to aj jeden z organizátorov, Rastislav Sabatula: „Keď hráme my, amatéri, lopty sú rozkotúľané po celom ihrisku a mnohé z nich aj mimo hracej plochy. Keď hrá Samuel, všetky jeho lopty sú akoby prilepené lepidlom na jackovi. Je to až neuveriteľné. Doteraz som si myslel, že úspech v boccii je do veľkej miery vecou náhody. Samuel nám dokázal, že tu ide o stratégiu, voľbu lôpt, tréning a drinu. A dokázal to len za 3 roky.“

Podujatie bolo spojené aj s varením a degustáciou pravého nefalšovaného východniarskeho guľáša na terase pod holým nebom. Turnaj bol dlhý, psychicky aj fyzicky náročný, preto jedlo padlo dobre. Na záver podujatia sa odovzdávali ceny víťazom a prípitok patril oslave založenia Športového klubu Boccia ZOM Prešov.

Šport aj pre ľudí s najťažším telesným postihnutím

Boris Klohna, predseda ZOM Prešov: „Šport je emócia. Pre diváka aj pre športovca. Radosť, smútok, hrdosť, uznanie to sú len niektoré z pocitov, ktoré súťaženie a šport vyvoláva. Boccia je paralympijsky šport, ktorý bol vyvinutý preto, aby sa ho mohli účastniť aj ľudia s tým najťažším telesným postihnutím. Aby aj oni mohli súťažiť, prekonávať seba i ostatných, prežívať skutočné emócie. Pre tento účel sme založili športový klub Boccia ZOM Prešov. Budeme organizovať turnaje, vyhľadávať a trénovať hráčov, propagovať a rozvíjať tento šport a zároveň aj mapovať bariéry, žiadať ich odstraňovanie a pretvárať prostredie a spoločnosť tak, aby bola priateľská k potrebám ľudí so zdravotným postihnutím. Turnaj Boccia OPEN je jedným z takýchto podujatí, na ktorom sme privítali aj aktuálneho majstra Európy Samuela Andrejčíka zo Sniny. Vynikajúca atmosféra, mnoho nádejných budúcich boccistov, napínavé zápasy, to všetko ako vydarený štart pre úspešnú budúcnosť boccii na východe Slovenska,“ povedal.

Hru boccia si môže ktokoľvek zahrať aj mimo hromadných akcií v bezbariérovej Galérii Abilympiáda, kde sú k dispozícii priestory aj profesionálne náradie pre všetkých záujemcov. Galéria sídli v Prešove, na Masarykovej ul. 20 (areál bývalých vojenských kasární Zápotockého). Najbližším podujatím sú XXXIII. Športové hry mládeže s telesným postihnutím, ktoré sa konajú na Zamplínskej šírave prvý augustový víkend 2013. Boccia tam bude kráľovskou disciplínou.

Boccia Open 2013 hostilo majstra Európy
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM