Rôzne

Rekonštrukčné práce na obnove objektov Šarišskej galérie už finišujú!

Rekonštrukčné práce v objektoch Šarišskej galérie v centre Prešova už finišujú. Prinášame vám zaujímavé podrobnosti.

Ilustračný obrázok k článku Rekonštrukčné práce na obnove objektov Šarišskej galérie už finišujú!
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Takmer dva roky trvajúca obnova národnej kultúrnej pamiatky, ktorú tvoria historické domy na Hlavnej ulici s popisnými číslami 49, 51 a 53 si vyžiadala obmedzený režim galérie. Celková výška nákladov na revitalizáciu dosiahne takmer tri milióny eur.

Začali preberacie konanie

Ako uviedla hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Daša Jeleňová, ktorý je zriaďovateľom galérie, doteraz sa preinvestovalo 2,6 milióna eur. Zostáva ešte preinvestovať zhruba 333 000 eur. Prevažná časť z toho sa použije na rekonštrukciu administratívnej budovy, ako aj na sadové úpravy a vybudovanie parkovacích plôch.

„Momentálne sme začali preberacie konanie a na jeseň by už mali nové priestory plne slúžiť verejnosti. V troch meštianskych domoch sa nám podarilo zrevitalizovať aj doteraz nevyužívané podkrovia. Plocha galérie sa tým zvýšila z pôvodných 670 na viac ako 1200 štvorcových metrov, čo umožní skvalitniť ponuku pre návštevníkov,“ uviedla Jeleňová.

Ako ďalej priblížila, objekty Šarišskej galérie pred rekonštrukciou boli v havarijnom stave. Realizácia projektu priniesla aj viaceré vylepšenia. Stavbári vzájomne prepojili všetky tri budovy a vytvorili jeden spoločný bezbariérový prevádzkový a komunikačný priestor, čím sa rozšíri kultúrna ponuka inštitúcie. Rekonštrukciou bude objekt funkčne, stavebne aj architektonicky zhodnotený a pripravený na všestranné využitie pre širokú verejnosť.

Pôvodne mal kraj ambíciu zmodernizovať Šarišskú galériu v rámci projektu financovaného zo štrukturálnych fondov. V roku 2015 sa podarilo preinvestovať z európskych zdrojov a štátneho rozpočtu na jeden objekt približne 800 000 eur. Ďalších 1,2 milióna eur poskytol PSK zo svojich a úverových zdrojov Európskej investičnej banky. Zároveň sa prikročilo ku komplexnejšej rekonštrukcii a práce sa rozšírili aj na objekty na Hlavnej č. 51 a 53.

Náročná rekonštrukcia

„Rozsiahla a náročná rekonštrukcia historického objektu priniesla viaceré úskalia. Mnohé stavebné úpravy neboli zakomponované ani započítané do kalkulácie pri pôvodnom projekte. Nemálo skrytých vecí sa ukázalo až v procese realizácie po odkrytí samotnej stavby. Tak sa aj stalo, že počas realizácie bolo napokon potrebné navýšiť finančné prostriedky viackrát v celkovej sume cez 900 000 eur. Všetky vynaložené náklady na rekonštrukciu galérie predstavujú takmer tri milióny eur,“ uviedla hovorkyňa.

V rámci dofinancovania sa okrem iného realizovali kamenné prvky, urobila sa úprava schodiska do suterénu, montáž oceľového zábradlia rampy, doplnila sa elektroinštalácia, bleskozvod a robili sa ďalšie fasády.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM