Rôzne

Rekonštrukcia osvetlenia v Prešove žne úspechy: Krásne umiestnenie v európskej súťaži!

Rekonštrukcia verejného osvetlenia v Prešove neunikla pozornosti a žne úspechy. Projekt zožal poctu a dosiahol krásne umiestnenie v európskej súťaži.

Ilustračný obrázok k článku Rekonštrukcia osvetlenia v Prešove žne úspechy: Krásne umiestnenie v európskej súťaži!
Zdroj: Mesto Prešov

V súťaži projektov v oblasti zeleného verejného obstarávania – GPP Award 2016 – prešovský projekt získal prvenstvo v slovenskom kole. Ako víťaz národného kola postúpil do európskej súťaže European GPP Award 2016, odkiaľ si v minulých dňoch priniesol čestné uznanie za 4. ocenené miesto – za prínos projektu k ochrane životného prostredia. Informoval o tom Róbert Lukáč z prešovskej spoločnosti O.S.V.O. comp, a.s., ktorá bola realizátorom projektu.

Veľký úspech

Ocenenie odborníkov zverejnili na európskej záverečnej konferencii EU GPP Award 2016 v Bruseli, ktorá sa venovala oblasti zeleného obstarávania v praxi. Slovensko reprezentoval iba prešovský projekt – Modernizácia verejného osvetlenia LED technológiou. V meste ho realizovali na sklonku uplynulého roka. Na preberaní cien sa zúčastnil zástupca spoločnosti O.S.V.O. comp, a.s.

Prečítajte si tiež: Pri prešovskej radnici čaká každý deň: Poznáme podrobnosti o špeciálnej novinke!

„Mesto Prešov získalo ocenenie za prínos projektu k ochrane životného prostredia znižovaním emisií CO2 vo výške 64,39 tony ročne a úsporou elektrickej energie vo výške 67 percent oproti pôvodnej spotrebe. Spomedzi 42 zúčastnených projektov v rámci krajín Európskej únie a pridružených krajín je štvrté miesto v kategórii miest od 10 000 do 100 000 obyvateľov veľkým úspechom mesta Prešov,“ uviedol Lukáč.

Menej ako dva mesiace

Modernizácia verejného osvetlenia v Prešove bola financovaná z operačného programu Konkurencieschop­nosť a hospodársky rast. Výška investície predstavovala približne sumu 750 000 eur. Mesto sa na projekte podieľalo piatimi percentami celkových nákladov. Okrem výmeny 1 170 kusov svietidiel ďalšie práce spočívali aj vo výmene štyroch rozvádzačov verejného osvetlenia a úprave softvéru a nastavení 19 rozvádzačov. Modernizácia osvetlenia trvala menej ako dva mesiace.

Prečítajte si tiež: Vstupné na Delňu oproti minulému roku zmenili: Koľko po novom zacvakáme?

„Toto víťazstvo vnímam ako pozitívnu odozvu na to, že podpora takzvaných zelených projektov je dlhodobým zámerom mesta Prešov. Zachovanie ekologickej rovnováhy je totiž základom trvalo udržateľného rozvoja,“ uviedla prešovská primátorka Andrea Turčanová, ktorá do Bruselu nemohla cestovať pre náročný pracovný program. Prevzala však národné ocenenie v máji v Bratislave. Ešte v roku 2014 v Prešove vymenili časť starého osvetlenia a osadili namiesto neho 1000 kusov LED svietidiel. Mesto tak za posledné dva roky dosiahlo stav, že jedna štvrtina celej sústavy svietidiel verejného osvetlenia je už tvorená LED svietidlami, doplnil Lukáč.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM