Zuzana Vajayová Rôzne

Rekonštrukcia Caraffovej väznice je pozastavená, chýbajú peniaze

Rekonštrukcia historického objektu Caraffovej väznice, ktorú mesto Prešov začalo na jeseň minulého roka, je pozastavená. Primátor Pavel Hagyari uviedol, že je potrebné urobiť práce nad rámec schváleného projektu z eurofondov.

Konkrétne na tento projekt rekonštrukcie radnica získala nenávratné finančné prostriedky vo výške približne 400.000 eur, ďalších zhruba 40.000 eur vyčlenila z rozpočtu mesta. Z eurofondov jej schválili aj ďalšie peniaze na vybavenie priestorov.

„Po začatí prác sa zistilo, že sa objavujú nové skutočnosti, viac ohrození, teda havarijných stavov a že sú potrebné práce navyše, odhad je od 70.000 až do 130.000 eur,“ povedal dnes o prehliadke objektu Hagyari.

Uvedomuje si, že peňazí nie je dostatok, ale rekonštrukciu je potrebné dokončiť. Preto bude žiadať poslancov o navýšenie rozpočtu. Nesúhlasí s postojom niektorých poslancov, ktorí sú proti navyšovaniu.

Hagyari argumentoval, že tu bolo prestavaných viac ako 200.000 eur a keby sa projekt nedokončil, mesto by prišlo o európske zdroje a neskôr by aj tak muselo k opravám pristúpiť.

Zástupca stavebného dozoru Branislav Vojtek pripustil, že určité navýšenia vznikli v súvislosti so zmenou materiálov oproti tým, ktoré boli navrhované v projekte. To bolo aj v prípade okien, ktoré mali byť zo sériovej výroby, pamiatkari však mali iný názor.

„Každé okno je iné. Treba, aby ho špeciálne vyrobil stolár na mieru a tam je ten nárast,“ vysvetľuje Vojtek. Okrem toho objavili zamurovaný starý vchod a na prízemí výklenok suché záchody a tie je potrebné reštaurovať.

„To, čo najviac navyšuje stavbu, je strecha, kde sa počítalo najviac s 20 percentami opravy. Pri jej otvorení sa zistilo, že tie trámy sú zhnité a že hrozí reálna havária,“ uviedol Hagyari.

Poslanec Peter Krajňák (Most-Híd) je osobne presvedčený, že napriek pochybeniam, ktoré vznikli na začiatku tohto projektu, je potrebné Caraffovu väznicu dostavať a požiadať Regionálny operačný program o zmeny.

„My sme už na minulom zastupiteľstve boli uzrozumení, že príde v rozpočtových opatreniach tá položka 128.000 eur, nakoniec MsÚ ju stiahol, v podstate nemali sme o čom rokovať,“ doplnil Krajňák. Návrh na rozpočtové opatrenia, v ktorom má byť zahrnutá aj táto položka, by mali poslanci prerokovať v stredu (10.8.).

Po dokončení by v priestoroch Caraffovej väznice mali umiestniť galériu moderného umenia, opálovú komnatu, expozíciu soľnobanskej čipky a rovnako by tu mala vzniknúť aj soľná izba.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM