Správy

Radnica Prešovčanom posiela dotazník: Týka sa pálčivej témy parkovania

Prešovčania môžu očakávať zásielku od radnice. Tá obyvateľom rozposlala okrem iného aj dotazník, ktorý sa týka pálčivej témy parkovania.

Ilustračný obrázok k článku Radnica Prešovčanom posiela dotazník: Týka sa pálčivej témy parkovania
Foto: Ľubomír Hudačko

Prešovská radnica spolu s oznámením o poplatku za odvoz komunálneho odpadu rozposiela v týchto dňoch obyvateľom mesta aj dotazník s názvom Ako spolu vyriešime parkovanie? Pýta sa v ňom Prešovčanov na ich názor na zavedenie rezidentskej karty.

Na rok 1 euro

Tá by mala slúžiť na zaparkovanie osobného vozidla v blízkosti ich bydliska. Týka sa to ľudí, ktorí nebývajú v rodinných domoch. Súčasťou dotazníka sú aj odpovede na najčastejšie otázky, ktoré občania kládli v súvislosti s návrhom na zmenu parkovacej politiky v meste na verejných schôdzach v jednotlivých mestských častiach a na sociálnych sieťach.

Cieľom zavedenia regulovaného rezidentského parkovania je podľa radnice poskytnúť obyvateľom bytových domov na sídliskách, ktorí sú vlastníkmi áut, aspoň jedno isté parkovacie miesto v blízkosti ich trvalého bydliska. Radnica navrhuje symbolickú cenu za rezidentskú kartu vo výške jedného eura na rok. Takúto kartu podľa návrhu bude môcť dostať aj občan, ktorý má právo používať služobné vozidlo na osobné účely.

„Bude však platiť zásada, najprv karta na jedno vozidlo v každej domácnosti, až potom, ak to kapacity dovolia, bude možné požiadať o vydanie ďalšej,“ píše sa v liste. Mesto má byť rozdelené na zóny, platnosť karty sa má viazať na konkrétnu lokalitu.

1 500 nových miest

V sprievodnom liste sa uvádza, že zavedenie nového systému si vyžaduje dobudovanie nových parkovacích plôch. Mesto má v tomto roku rozpracovanú výstavbu 1 500 nových parkovacích miest. Niektoré nové parkoviská už v priebehu prvých mesiacov roka dala radnica do užívania. Vznikajú v medziblokových priestoroch, ale aj na väčších nevyužívaných plochách na sídliskách. Radnica obyvateľom mesta vysvetľuje aj spôsob parkovania pre nerezidentov. Pre nich podľa magistrátu vzniknú vyhradené parkovacie miesta, ktoré budú spoplatnené.

Samospráva navrhuje sadzbu 0,2 eura na hodinu, maximálne však jedno euro na deň. Prevádzkovateľom parkovania bude mesto. Po vyhodnotení dotazníka budú o konečnej verzii parkovacej politiky v meste rozhodovať mestskí poslanci. Táto téma sa na rokovanie zastupiteľstva dostane opakovane, lebo niektorí poslanci kritizovali radnicu, že nedostatočne komunikuje s občanmi a odmietli hlasovať o zmene všeobecne záväzného nariadenia o statickej doprave.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM