Andrea Mesarčíková Rôzne

RADÍME: Občania musia byť pri podaní žiadosti o vydanie pasu osobne prítomní

Ak má občan SR záujem vybaviť si cestovný pas, je potrebné podať si žiadosť o jeho vydanie.

Občan SR si ju môže podať na ktoromkoľvek oddelení dokladov okresného riaditeľstva Policajného zboru (PZ).
„Občania musia byť pri podaní žiadosti o vydanie cestovného pasu osobne prítomní. Pracovníci oddelení dokladov nasnímajú podobu tváre a podpis v elektronickej forme priamo pri podaní žiadosti – nie je potrebná fotografia,“ priblížil pre TASR hovorca Prezídia PZ Viktor Plézel.
Pri podaní žiadosti o vydanie cestovného pasu na oddelení dokladov občan predkladá občiansky preukaz. V prípade, že nie je jeho držiteľom, predkladá rodný list a osvedčenie o štátnom občianstve SR, ktoré nesmie byť od jeho vydania staršie ako šesť mesiacov, prípadne ďalší matričný doklad, ak došlo k zmene matričnej udalosti. Štátne občianstvo SR je možné preukázať aj platným cestovným pasom, prípadne ďalšími dokladmi, ktoré sú potrebné na vydanie cestovného pasu. V prípade, že si chce rodič dať do svojho pasu zapísať dieťa mladšie ako päť rokov, je totiž nutné predložiť jeho rodný list. Rodný list musí predložiť aj občan mladší ako 15 rokov, ak nie je držiteľom skôr vydaného cestovného pasu. V prípade, že občan už mal pred požiadaním o vydanie nového vlastný pas, musí ho predložiť. Prichystať si treba aj správny poplatok v stanovenej výške.
„Zákonná lehota na vydanie cestovného pasu Slovenskej republiky je do 30 dní alebo do dvoch pracovných dní za zvýšený správny poplatok,“ vysvetlil hovorca Prezídia PZ.
Občan starší ako 13 rokov zaplatí za vydanie cestovného pasu do 30 dní 33 eur, do dvoch pracovných dní je to 132 eur. Občan od päť do 13 rokov zaplatí za vydanie cestovného pasu do 30 dní 13 eur a do dvoch pracovných dní 52 eur. Občanovi mladšiemu ako päť rokov bude cestovný pas SR vystavený do 30 dní za osem eur a do dvoch pracovných dní za 32 eur.
Od 1. januára 2005 pri vycestovaní musí mať každý občan Slovenskej republiky starší ako päť rokov vlastný cestovný pas. Iba deti do 5 rokov môžu byť zapísané v cestovnom pase svojho rodiča, resp. aj oboch rodičov.
Cestovný pas sa občanovi vydáva s platnosťou na 10 rokov, občanovi mladšiemu ako 13 rokov sa vydáva s platnosťou na päť rokov a občanovi mladšiemu ako päť rokov sa vydáva s platnosťou na dva roky.

Zdroj TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM