Kultúra

Prvá premiéra novej divadelnej sezóny: Hlavnú postavu zahrá Kveta Stražanová

Divadlo Jonáša Záborského prichystalo prvú premiéru novej sezóny. V hlavnej úlohe sa predstaví Kveta Stražanová. O čo v insenácii pôjde?

Ilustračný obrázok k článku Prvá premiéra novej divadelnej sezóny: Hlavnú postavu zahrá Kveta Stražanová
Zdroj: TASR

Ako prvú premiéru tejto divadelnej sezóny uvedie Divadlo Jonáša Záborského v Prešove inscenáciu Psie srdce podľa novely Michaila Afanasieviča Bulgakova. Režijne ju so súborom naštudoval umelecký šéf divadla Michal Náhlík. Diváci si ju budú môcť pozrieť v premiére v piatok 28. októbra na malej scéne divadla.

Človek s charizmou

Náhlík zmenil hlavnú postavu z uznávaného chirurga na ženu a postavu profesorky Filippy Filippovny Preobraženskej zveril Kvete Stražanovej. Podľa jeho slov sa tak stalo iba preto, že ju chcel mať v predstavení a súčasne plánoval robiť Psie srdce. “Táto rola si vyžaduje človeka s charizmou, čo Stražanová, bezpochyby, má,“ zdôraznil režisér. Jej asistenta Bormentaľa hrá Michal Novodomský, psa pretvoreného na Šarikova zveril Lukášovi Šeptákovi.

„Bulgakova sme si vybrali preto, lebo je to výborný autor, nie príliš často uvádzaný na našich javiskách a už vôbec nie na prešovskom javisku. Myslím si, že nielen Slovensko, ale aj celý svet má veľkú dlžobu voči tomuto skvelému autorovi. Máme na to súbor a myslím si, že je aj doba troška si zaspomínať a obzrieť sa späť a urobiť nejakú reflexiu v rámci momentálneho spoločenského či politického pnutia,“ uviedol režisér.

Náhlík ďalej povedal, že táto hra by mala byť akýmsi výhražným prstom pre súčasníkov, aby sme si všetci uvedomili, čo nás môže stretnúť. Ale nie je to len o politike. Je tam tiež motív večnej mladosti a snahy o omladzovanie, čo je výsostne aktuálne. Režisér chcel poukázať na to, že žijeme v dobe, kedy sa z plastických kliník stávajú modly a z chirurgov celebrity. Po svete nám chodí veľa botoxových nezmyslov.

„Myslím si, že to nie je s matkou prírodou v poriadku v tejto chvíli. Takže je to aj o tom. Ale tým, že Bulgakov je nesmierne silný satirik a cynik, tak si myslím, že to nepodávame dramaticky, ale troška s nadhľadom,“ dopovedal Náhlík. Stražanová prezradila, že má veľmi rada Bulgakova a jeho román Majster a Margaréta je pre ňu akousi bibliou, ktorú číta dokola. Blízky jej je aj autorov oportunistický postoj voči režimu vtedajšieho Sovietskeho zväzu. Pamätá si ešte 50. roky minulého storočia, keď majiteľom väčších bytov nasťahovali pod strechu cudzích ľudí. Teraz to prežíva na scéne.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM