Ľubomír Hudačko Rôzne

Prvá adventná nedeľa patrí Ondrejom: Zaujímavá štatistika z Prešova týkajúca sa tohto mena!

K menám, s ktorými sa spájajú rôzne predvianočné zvyky či tradície, nepochybne patrí aj meno Ondrej. Meniny bude mať v prvú adventnú nedeľu, ktorá sa blíži. Vedeli ste o zvykoch, ktoré sa viažu k tomuto menu? Zaujímavé sú aj štatistiky, koľko týchto mužov v Prešove je.

Ilustračný obrázok k článku Prvá adventná nedeľa patrí Ondrejom: Zaujímavá štatistika z Prešova týkajúca sa tohto mena!
Zdroj: TASR

Martin na bielom koni, svätá Alžbeta s predpoveďou na budúce leto, či Katarína na ľade. Listovaním v kalendári posledných dní je aj podľa mien a pranostík sa k nim viažucich jasné, že sa k nám nezadržateľne blíži najkrajšie obdobie roka – začiatok adventu a Vianočné sviatky.

Osem Ondrejov v roku 2014

Podľa evidencie pobytov MsÚ je prihlásených na trvalý pobyt v meste Prešov 219 Ondrejov, v knihách narodení matričného úradu mesta Prešov bolo v tomto roku zapísaných 8 detí s menom Ondrej.

S prvou zapálenou nedeľnou adventnou sviecou, ktorá tento rok pripadá na sviatok sv. Ondreja, sa viaže aj niekoľko zvykov, ako odkrytie hrnčekov, pod ktorým sa skrývajú symboly naznačujúce budúcnosť. Pod každý hrnček obrátený dnom hore sa vloží hlina, chlieb, hrebeň a pod posledný prsteň. Pre tých, ktorí našli pod hrnčekom hlinu, podľa tradícií čakala do roka smrť, hrnček s chlebom naznačoval zbohatnutie, hrebeň chorobu a hrnček s prsteňom predpovedal svadbu.

Na Ondreja liatie olova

Zamilované dievčatá si obdobne, ako na sviatok Lucie, taktiež písali mená najobľúbenejších mládencov a na noc v predvečer Ondreja si ich vložili pod vankúš. Ráno si vytiahli jednu z ceduliek a koho meno sa tam skrývalo, ten bol dievčine súdený. Jednou z ondrejovských praktík slobodných dievčat bolo aj liatie horúceho olova do studenej vody a tvar, ktorý olovo po ochladení vo vode získal, naznačoval povolanie budúceho manžela.

Nech už túto nedeľu budeme tráviť akokoľvek, pranostiky nám napovedia, aké počasie nás čaká túto celú zimu. Vo všeobecnosti však prelom mesiacov november – december znamená začiatok adventu, pôstneho obdobia a prípravy na Vianočné sviatky symbolizujúce aj adventné vence. Tie sa na našich stoloch v túto nedeľu rozsvietia prvou adventnou sviecou.

Informácie redakcii sprostredkovala hovorkyňa radnice Veronika Kmetóny Gazdová

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM