Ľubomír Hudačko Rôzne

Problémoví bezdomovci v Prešove: Vzbudzujú verejné pohoršenie, pokuty nezaberajú

Vidíme ich na námestí, na lavičkách pri železničnej stanici, ale aj pri cintoríne. Bývajú podgurážení a niektorí z nich aj značne neprispôsobiví. Mestská polícia počet bezdomovcov v Prešove však neeviduje.

Ilustračný obrázok k článku Problémoví bezdomovci v Prešove: Vzbudzujú verejné pohoršenie, pokuty nezaberajú

Podľa primátora Pavla Hagyariho je legislatíva v tomto smere bezzubá.

Odlišujme slušných

„Problematika bezdomovcov je takmer neriešiteľná. Uložené pokuty sú takmer nevymožiteľné a my sa de facto môžeme snažiť presúvať ich z jednej lokality do druhej,“ uviedol a dodal, že zlučovať všetkých do jednej skupiny nie je objektívne: „Je potrebné odlišovať tých slušných, ktorým vieme pomôcť cez charity či rôzne projekty (aj keď na ulici, ale čistí). Sú však aj takí, ktorí pomoc odmietajú a jediným riešením v prípade priestupkov by bolo ísť napr. na jeden mesiac do väzenia, kde by bola možnosť nápravy v prípade opätovného páchania priestupkov, alebo druhou možnosťou by bolo zaviesť povinnosť verejných prác,“ povedal Hagyari.

Nedá sa to riešiť

Náčelník Mestskej polície Ján Andrejko nám ozrejmil ďalšie okolnosti v problematike bezdomovcov: „MsP neeviduje ľudí bez domova a nevedie evidenciu, prípadne nejakú štatistiku. Problémoví sú tí, ktorí porušujú zákon, väčšinou však ide o prevažnú väčšinu tejto skupiny obyvateľov,“ povedal a uviedol, ktoré nepríjemnosti najčastejšie neprispôsobiví bezdomovci vykonávajú: „Ide o prípady znečisťovania verejných priestranstiev, obťažovania spoluobčanov, prespávania na rôznych miestach, kde vzbudzujú verejné pohoršenie, ide väčšinou o ľudí, ktorí vo zvýšenej miere požívajú alkoholické nápoje a podobne,“ zhodnotil. Aj podľa neho je situácia závažná, ale MsP je v tomto prípade taktiež bezzubá: ***„Tieto problémy sa podľa súčasne platných právnych predpisov nedajú riešiť,“ dodal.

Upozornenia zmeny nepriniesli

Podľa Andrejka to neznamená, že ak niekto neplatí pokutu, musí ísť do útulku. Charity podľa neho pomáhajú najmä ľuďom, ktorí príjmu túto pomoc, pretože sú prípady, kedy ľudia končia na uliciach nie svojím pričinením. Avšak väčšinou ide o ľudí, ktorí vo zvýšenej miere požívajú alkoholické nápoje a práve jednou z podmienok, aby mohli využiť pomoc charity je, tieto alkoholické nápoje nepožívať.

„MsP nemôže rozlišovať ľudí na bezdomovcov, prípadne iných občanov mesta, pred zákonom sme si všetci rovní. To znamená, že aj keď sú to ľudia, na ktorých nemáme v niektorých prípadoch "páky“ a nemôžeme ich riešiť, pretože sankcie sú v mnohých prípadoch nevymožiteľné a nevykonateľné, niekoľkokrát sme na to upozorňovali štátne orgány a ministerstvá, že je to tak, do dnešnej doby sa však žiaľ, nič nezmenilo," dodal Andrejko.

Čoraz častejšie sa ľudia, ktorí platia dane, oprávnene dožadujú, aby štát zakročil a zasiahol proti takýmto občanom, aby verejná správa zabezpečila to, aby ich na ulici niekto neobťažoval: „Je to chyba štátu, že doteraz orgány neprijali žiadnu právnu normu, ktorá by tieto prípady rôznych asociálov a špekulantov, ktorí si neplnia svoje povinnosti v prípade platenia daní, či pokút, riešila, aby boli postihnuteľní,“ zakončil náčelník Mestskej polície.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM