Webnoviny - Rôzne

Problematický múr v Ostrovanoch je na prokuratúre

Múr v Ostrovanoch sa dostal už na Okresnú prokuratúru v Prešove.

Podnet na prešetrenie veci, či nedošlo pri jeho postavení k porušeniu zákona verejným činiteľom, konkrétne starostom obce Cyrilom Revákom, k zneužívaniu finančných prostriedkov z obecného rozpočtu a porušeniu základných práv a slobôd občanov, ďalej diskriminácie obce voči rómskej národnostnej menšine v Ostrovanoch, podala Rómska iniciatíva Slovenska (RIS). Agentúre SITA to potvrdil hovorca Krajskej prokuratúry v Prešove Marián Spišák.

Podnet na prokuratúru doručil podpredseda RIS Miroslav Lacko osobne 27. októbra. V liste predkladatelia žiadajú preskúmať zákonnosť rozhodnutia príslušného stavebného úradu o povolení výstavby múra. Ako uviedol Spišák, prokuratúra preskúma aj prípadnú trestno-právnu zodpovednosť starostu obce Ostrovany. Podnet v tejto časti odstúpi orgánom polície na preverenie.

„Okresná prokuratúra v Prešove si vyžiada od stavebného úradu administratívny spis, ktorý sa na vec vzťahuje, a preskúma ho. V prípade zistenia nezákonnosti bude voči rozhodnutiu o povolení stavby podaný protest prokurátora s návrhom na zrušenie tohto rozhodnutia,“ vyjadril sa hovorca prokuratúry.

Podpredseda RIS pre zahraničné veci a ľudské práva Miroslav Lacko pre SITA uviedol, že obec Ostrovany nemá na svojej webstránke zverejnené uznesenie, ktorým poslanci rozhodli o postavení múra za obecné peniaze. Pritom nejde o malú čiastku, ale o sumu 13 tis. €. Navyše, obecnú investíciu samospráva realizovala na súkromných pozemkoch a nie na vlastnom. Lacko informoval, že kópiu podania zaslala RIS aj dvom mimovládnym organizáciám European Network Against Rasism a European Roma Rights Centre. Ide o medzinárodné organizácie pracujúce v oblasti boja proti diskriminácii Rómov, ktoré vyzývajú na dodržiavanie ekonomických, sociálnych, kultúrnych a politických práv Rómov. Navyše ich požiadajú aj o právne zastupovanie v tejto veci.

Betónový múr v Ostrovanoch medzi časťou rómskej osady a obcou postavila obecná samospráva z vlastných zdrojov začiatkom októbra za približne 13 tis. €. Jeho úlohou je chrániť majiteľov záhrad pred nájazdmi zlodejov z rómskej osady. Podľa starostu Cyrila Reváka nejde o žiadnu segregáciu Rómov, iba o formu ochrany súkromného majetku a vlastnej bezpečnosti občanov. Nájazdy do záhrad boli na dennom poriadku, kradnúť chodili hlavne tlupy detí. Bezradní občania sa domáhali pomoci od obce. Oplotenie je dôsledkom vysokej kriminality. Takúto formu ochrany navrhli poslanci. Obecné zastupiteľstvo má deväť členov, jedným z nich je aj rómsky poslanec, ktorý tiež hlasoval za výstavbu múra.

„Existuje farmársky zákon aj lesný zákon. Právnu ochranu potrebujú aj záhrady. Ploty z pletiva tu nikdy nevydržali. Múr z betónu sme považovali v zastupiteľstve za najúčinnejší a najmenej nebezpečný spôsob ochrany.“ uviedol starosta. Podľa jeho vyjadrenia Rómom nikto nezahatal cestu do obce. Znemožnil sa im len pohyb po cudzích pozemkoch.

V Ostrovanoch žije asi 1 620 obyvateľov, z nich je 1 150 Rómov. V susedných Šarišských Michaľanoch v tomto roku došlo k dvom tragédiám, ktoré spôsobili mladí ľudia z Ostrovian. Jeden mladík pre fľašu alkoholu nožom usmrtil majiteľku Večierky. Pri krádeži televízora dvaja mladíci napadli strážnika, ktorý prišiel o oko a mal aj ďalšie ťažké zranenia. V auguste z týchto dôvodov do Šarišských Michalian zvolali extrémisti protestný pochod. Rómovia z Ostrovian sa na niekoľko dní skryli v lese alebo ušli k príbuzným.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM