Ľubomír Hudačko Správy

Pripravovali sa na ňu niekoľko mesiacov: Maturita študentov prešovskej hotelovky prebehla vo veľkom štýle, FOTO

Maturita študentov prešovskej Hotelovej akadémie nie je len formalita. Ide o niekoľkomesačnú prípravu na udalosť, ktorá prebieha verejne. Pozrite, ako to počas nej vyzeralo a na čom všetkom si mohlia hostia pochutiť.

Ilustračný obrázok k článku Pripravovali sa na ňu niekoľko mesiacov: Maturita študentov prešovskej hotelovky prebehla vo veľkom štýle, FOTO
Zdroj: Hotelová akadémia Prešov

Študenti Hotelovej akadémie v Prešove majú za sebou dôležitý deň. Veď praktická časť odbornej zložky maturitnej skúšky, V. A triedy pri slávnostnej udalosti 5. apríla na tému Fantóm opery mala verejný priebeh. Stres a očakávanie, ako to dopadne boli preto na mieste.

Pripravovali sa na to od októbra

Študenti museli zúžitkovať všetky svoje praktické zručnosti a vedomosti, ktoré nadobudli na škole. Na významnú udalosť v živote sa pripravovali od októbra, keď si vyžrebovali druh udalosti. Praktická časť odbornej zložky maturitnej skúšky pozostávala z dvoch časti písomnej a praktickej. Hostia na udalosť vstupovali po červenom koberci cez Floriánovu záhradu, kde ich vítal fantóm a manažéri. Nechýbal ani welcome drink.

Otvorenie slávnostného rautu začal príhovorom hlavnej manažérky Jany Hatalovej, riaditeľa školy, Jozefa Šenka a pred gastronomickou časťou večer doplnil kultúrny program účinkujúcich, ktorí predviedli hru na flaute, husliach a operný spev. Počas večera mali hostia možnosť ochutnať južanskú nouvelle cuisine tzv. južanskú kuchyňu. Najväčšou zaujímavosťou večera bola molekulárna gastronómia použitá pri príprave dezertu a studenej kuchyne.

Moderná úprava mäsa

Ďalšou zaujímavosťou bola moderná úprava mäsa formou sous-vide. „Je to metóda varenia, pri ktorej sú potraviny zabalené vo vákuových vreckách varené dlhý čas pri nízkej, presne stanovenej teplote. Touto metódou je možné dosiahnúť rovnomernú tepelnú úpravu suroviny a dosiahnuť nenapodobitelnú chuť a konzistenciu,“ informovali nás maturanti prešovskej hotelky. Zážitkom pre hostí bolo aj flambovanie lesného ovocia priamo pred hosťami, a príprava chutnej a kvalitnej kávy. Slávnostný raut spríjemnil barman, ktorý pripravil mnoho osviežujúcich drinkov. Najväčší úspech zožal drink s názvom White Rose (biela ruža). Ide o ľahký drink s použitím becherovky, limetovej štavy a simple sirupu.

Hostí potom pri odchode čakala malá pozornosť ako spomienka na udalosť. „Veľké poďakovanie patrí sponzorom a učiteľom, bez ktorých by nebolo možné raut zorganizovať. Predseda predmetovej maturitnej komisie vyhlásil, že všetci úspešne zvládli praktickú maturitnú skúšku. Niekoľkomesačná príprava preto stála za to a zvládli sa to bez väčších chýb,“ uviedli ďalej študenti o svojom veľkom dni. Všetci sa teda bavili, vychutnávali jedlá a vypočuli príjemné hudobné vystúpenia účinkujúcich. Každý z nich si skrátka večer Fantóma opery užíval. Ako to na podujatí vyzeralo si môžete pozrieť v našej fotogalérii.

Môže vás zaujímať:

Krístínka má neľahkú diagnózu, ale napriek tomu bojuje: Talent dievčatka z Prešova je neprehliadnuteľný!

Parádny úspech prešovských študentov: Damián a Róbert si zaslúžia klobúk dole!

Rarita, aká sa len tak nevidí: V prešovskej škole nájdete až tri páry dievčenských dvojičiek! FOTO

foto: Hotelová akadémia Prešov

Študenti prešovskej hotelky a ich veľký deň: Aj takto sa dá maturovať
10
Galéria
Zdroj: Hotelová akadémia Prešov
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM