Ľubomír Hudačko Správy

Príprava obnovy križovatky ulíc Levočskej a Obrancov mieru sa pohla: Miestni Prešovčania ale majú obavy

Územné rozhodnutie na rekonštrukciu križovatky ulíc Levočská a Obrancov mieru v Prešove v týchto dňoch podpísal primátor mesta Pavel Hagyari. Občania sa boja, že touto rekonštrukciou sa odsunie riešenie obchvatu mesta a tranzitná doprava pôjde dlho len cez mesto.

Ilustračný obrázok k článku Príprava obnovy križovatky ulíc Levočskej a Obrancov mieru sa pohla: Miestni Prešovčania ale majú obavy
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Mali ale aj množstvo ďalších pripomienok. Primátor tvrdí, že všetky boli do materiálu zapracované, preto toto územné rozhodnutie podpísal.

Boja sa, že bude chaos

„Na úradnej tabuli mesta bola zverejnená verejná vyhláška územného rozhodnutia podpísaná primátorom, ktorou sa povoľuje rekonštrukcia križovatky Obrancov mieru a Levočská a rozšírenie mosta na Levočskej ulici. Tým, že bolo zverejnené na úradnej tabuli, občanom začína plynúť lehota 15 dní na to, aby sa proti tomuto rozhodnutiu mohli odvolať,“ uviedol mestský poslanec za mestskú časť, kadiaľ ulice vedú, Richard Drutarovský.

Podľa neho sa občania obávajú aj toho, že budú vyhnaní na schodiská a nadchody a nebudú môcť používať priechody pre chodcov, čo môže byť problém najmä pre starších. Veľmi sa tiež boja toho, že dôjde k zaslepeniu niektorých ulíc a práve na nich bude vznikať chaos.

Stavať by sa malo rok a pol

Cieľom rekonštrukcie je zvýšenie kapacity tejto križovatky, ktorá sa po dokončení Nábrežnej komunikácie stane hlavnou tepnou pre tranzitnú dopravu, prechádzajúcu cez mesto od Popradu smerom do Košíc. Investor stavby, Slovenská spáva ciest, plánuje zvýšiť bezpečnosť a plynulosť cestnej dopravy v tomto dopravnom uzle a zvýšiť kapacitu križovatky, aby tu nedochádzalo k dopravným kolapsom.

Poslanec sa však obáva, či sa to stihne, keďže Nábrežná komunikácia by mala byť dokončená približne o 15 mesiacov a na začatie tejto rekonštrukcie treba ešte minimálne stavebné povolenie, čo tiež podľa neho nie je krátky proces, rovnako ako samotná realizácia stavby.

Ak dostane Slovenská správa ciest stavebné povolenie, začať by sa mohlo už tento rok. Stavať by sa malo asi rok a pol. Počas týchto mesiacov bude premávka v tejto časti Prešova značne obmedzená, obyvatelia Sídliska II sa obávajú najmä zhustenia dopravy na uliciach Fučíkova a Kollárova.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM