Ľubomír Hudačko Správy

Primátorka prehovorila o projekte domu pre týrané ženy: Tieto slová hovoria jasnou rečou!

Združenie Mymamy zorganizovalo stretnutie všetkých zainteresovaných na projekte bezpečného ženského domu na Šidlovci. Proti realizácii sa totiž búri časť obyvateľov. Ako to celé dopadlo a čo na to primátorka?

Ilustračný obrázok k článku Primátorka prehovorila o projekte domu pre týrané ženy: Tieto slová hovoria jasnou rečou!
Zdroj: TASR

Združenie Mymamy realizuje na Šidlovci v Prešove projekt Bezpečného ženského domu, v ktorom by mali byť ubytované týrané ženy. Proti tomu sa však búri časť obyvateľov, ktorí v lete spísali aj petíciu.

Na mestskom úrade sa stretli členky združenia, zástupcovia mesta a poslanci, Úradu vlády SR, nórskeho veľvyslanectva i obyvateľov tejto mestskej časti.

Hrozí, že sused podá žalobu

„Momentálne sa boríme s odvolaním bezprostredného suseda k stavebnému povoleniu. Obvodný úrad v Prešove potvrdil právoplatnosť stavebného povolenia a neuznal jedinú procesnú námietku. Na základe toho hrozí, že sused podá žalobu na preskúmanie právneho postupu. Stále sa totiž zasadzuje za vybudovanie multifunkčného objektu nie bezpečného domu. Aj kvôli tomu sme zvolali toto stretnutie,“ uviedla Apolónia Sejková, zástupkyňa združenia Mymamy, ktoré chce na Šidlovci zrekonštruovať budovu bývalej škôlky a zriadiť tu bezpečný dom.

Podľa jej ďalších slov sa nemajú čoho báť, pretože majú podpísanú nájomnú zmluvu na túto budovu na 25 rokov, rovnako majú právoplatné stavebné povolenie, avšak nechcú budovu opravovať za každú cenu a hlavne nie v takejto zlej atmosfére. S rekonštrukciou však chcú začať hneď po skončení verejného obstarávania na zhotoviteľa stavby, čo by malo byť v najbližších týždňoch.

Primátorka nevidí dôvod projekt nepodporiť

Poslankyňa za túto mestskú časť Marta Kollárová povedala, že z budovy by mal stať multifunkčný objekt, ktorý žiadajú obyvatelia a nie dom pre týrané ženy. Samotné mesto je však partnerom práve projektu Bezpečného ženského domu a bude na jeho novom vedení, ako sa k realizátorom projektu zachová.

Novozvolená primátorka Andrea Turčanová sa vyjadrila, že mesto nemá na rekonštrukciu budovy peniaze, preto nevidí dôvod, prečo projekt nepodporiť, avšak obyvatelia musia byť pravdivo informovaní, aby nemali obavy.

Projekt by mal priniesť vysokú investíciu

Predstavitelia Úradu vlády SR, ktorý prerozdeľuje financie z Nórskeho finančného mechanizmu na tento účel, uviedli, že realizovať projekt v inom objekte, sa už v tejto fáze nedá. Navrhli však ďalšie stretnutie k tomuto problému, ktoré by sa malo uskutočniť 19. decembra.

Projekt Bezpečný ženský domov by mal priniesť do Prešova investíciu vo výške 608 000 eur. Spoluúčasť združenia je vo výške viac ako 67 000 eur a malo by tu vzniknúť aj desať pracovných miest. Podľa Sejkovej je momentálne v databáze združenia asi 300 klientok, ktoré sa stretli s domácim násilím. Práve desať z nich by tu mohlo nájsť domov spolu so svojimi deťmi.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM