Zuzana Vajayová Rôzne

Primátor Hagyari príde o vodičský preukaz!

Prešovský primátor Pavel Hagyari príde za propagačnú jazdu mestským midibusom na rok o vodičský preukaz. Okrem toho bude musieť zaplatiť 300-eurovú pokutu. Rozhodol o tom dnes Najvyšší súd SR.

Prešovskí policajti sankcionovali primátora po tom, ako si 1. mája 2009 sadol za volant nového midibusu mestského dopravného podniku a previezol v ňom zástupcov médií a niekoľko cestujúcich z centra mesta cez mestskú časť Dúbrava a Šidlovec. Hagyari nemal na vozidlo s kapacitou asi 30 osôb vodičské oprávnenie a policajti ho potrestali sankciou na spodnej hranici.

Bývalý advokát Hagyari sa preto obrátil so žalobou na prešovský krajský súd. Ten 17. decembra 2010 síce uznal primátora vinného zo spáchania priestupku, vec však chcel vrátiť policajnému správnemu orgánu, pretože vraj postupoval nesprávne pri uložení sankcie. Podľa krajského súdu mali policajti rozlišovať uloženie pokuty a zákaz činnosti vedenia motorového vozidla ako dve samostatné sankcie. Z krajského súdu sa prípad dostal až na najvyšší súd, ktorý dnes verdikt prvostupňového súdu zmenil tak, že Hagyariho žalobu zamietol. Skonštatoval, že prešovskí policajti pri uložení sankcie rozhodli podľa zákona.

Hagyari po uložení sankcie pred novinármi tvrdil, že nešlo o úmyselný priestupok a že došlo k omylu, pretože nešlo o minibus ako sa domnieval, ale o midibus. Podľa neho tiež došlo k nedorozumeniu, keď sa ho riaditeľ dopravného podniku pýtal na to, či má vodičské oprávnenie kategórie D, on vraj rozumel B. Primátor pred jazdnou absolvoval približne hodinovú inštruktáž.

Zdroj. TASR Foto: Ilustračné (webnoviny)

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM