Rôzne

Pribudlo osvetlenie aj dopravné značenie: Revitalizáciu na Zápotockého ukončili

Prešovská radnica slávnostne ukončila poslednú etapu revitalizácie vnútrobloku na Zápotockého ulici v Prešove. Mesto do toho investovalo 67 000 eur.

Ilustračný obrázok k článku Pribudlo osvetlenie aj dopravné značenie: Revitalizáciu na Zápotockého ukončili
Zdroj: Mesto Prešov

Etapa bola ukončená zasadením posledného stromu. Peniaze mesto investovalo z vlastných zdrojov. Okrem toho ku skrášleniu bývania v tejto staršej lokalite pomohol aj grant vo výške 5 000 eur z Fondu Prvej stavebnej sporiteľne.

Prečítajte si tiež: Uzávierka Sibírskej ulice v Prešove: Modernejšie autá musia majitelia preparkovať!

Staršie bytovky

Ide o súbor troch starších bytoviek z 50. rokov minulého storočia, ktoré tvoria spoločný dvor. Roky sa do tejto časti mesta neinvestovalo. Na sklonku minulého roka tu radnica preinvestovala vyše 30 000 eur, druhú etapu rekonštrukčných prác za 36 800 eur dokončili teraz.

„Podarilo sa zrevitalizovať prístupovú komunikáciu, parkovacie miesta, chodníky pre peších a takisto verejné osvetlenie. Tento rok v spolupráci pribudla ešte aj zeleň. Dnes ja taká situácia, že všetci sme izolovaní vo svojich bytoch, svojich domoch a málo sa stretávame. A práve preto sme sa rozhodli v rámci tohto volebného obdobia prispôsobiť vnútrobloky ľuďom tak, aby sa stretávali, aby mohli spolu komunikovať, aby nesedeli len doma pri počítačoch, aby to bol naozaj priestor stretnutí,“ uviedla primátorka.

Prečítajte si tiež: Atraktívne podujatie za dverami: Prešovčania sa môžu tešiť na cyklomaratón

Nové prepojenie

Cestári tu položili asfaltový koberec na dve výjazdové cesty, vytvorili nové prepojenie s ulicou Tarasa Ševčenka. Trávnatá plocha prešla tiež revitalizáciou, obyvatelia bytoviek môžu opäť používať opravené sušiaky na bielizeň a lavičky. Telekomunikačné a elektrické káble zabezpečili proti poškodeniu. Pribudlo tu osvetlenie aj dopravné značenie na miestnych komunikáciách a chodníky k vchodom bytových domov.

Grantový program je určený na podporu revitalizácie verejných priestranstiev a vnútroblokov v obytných zónach, vznikol v spolupráci s Úniou miest Slovenska. Mesto Prešov bolo úspešné aj vzhľadom na to, že riešilo tento vnútroblok komplexne, lebo všetky okolité budovy sú už po rekonštrukcii.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM