Ľubomír Hudačko Správy

Pri prešovskej nemocnici spôsobujú komplikácie zle zaparkované autá: Blokujú tým výjazd sanitiek!

Neúnosná situácia pri prešovskej nemocnici. Vodiči osobných áut tam porušujú zákaz zastavenia a blokujú výjazd pre sanitky. Čo na to náčelník mestskej polície Ján Andrejko?

Ilustračný obrázok k článku Pri prešovskej nemocnici spôsobujú komplikácie zle zaparkované autá: Blokujú tým výjazd sanitiek!
Zdroj: Dnes24.sk

Denne dostávajú mestskí policajti hlásenia, že osobné autá pri prešovskej nemocnici blokujú výjazd sanitkám. Väčšinu priestupkov však riešia dohovorom.

Telefonáty na mestskú políciu sa množia

Telefonáty z okolia Detskej nemocnice, ktorými občania žiadajú prešovských mestských policajtov o pomoc pri riešení problémov, ktoré narobia málo ohľaduplní vodiči sa množia. Mestská polícia eviduje aj podnety lekárov, pre ktorých zlé zaparkované autá znamenajú komplikácie pri výjazdoch za pacientmi, resp. pri preprave pacientov do nemocnice. „V takých prípadoch je našou povinnosťou konať," zdôrazňuje náčelník prešovskej mestskej polície Ján Andrejko. Po oznámeniach preto nasleduje operatívne preverenie a zdokumentovanie problematickej situácie a riešenie priestupku. Niekedy sa v takých prípadoch objavia na vozidlách aj blokovacie zariadenia.

„Väčšinu priestupkov tam riešime dohovorom, iné sankcie sú uplatňované len ak niekto podobné priestupky pácha opakovane. Blokovacie zariadenia teda neumiestňujeme z dôvodu, aby sme vyberali pokuty, ale preto, aby sme zistili vodičov a vedeli ich napomenúť priamo pri spáchaní priestupku. Je to omnoho účinnejšie ako následný postih,“ vysvetľuje Ján Andrejko. Jedným dychom dodáva, že chápe aj argumenty vodičov smerujúce k nedostatku parkovacích miest.

Hliadky sú tam aj v ranných hodinách

„Nedostatok parkovacích miest, ktorý je v tejto oblasti evidentný iba počas ordinačných hodín, však neznamená, že vodiči môžu porušovať dopravné predpisy," pripomína náčelník prešovských mestských policajtov. Aby sa mohlo na obojsmernej ceste parkovať, musí byť splnená podmienka, že v prípade parkovania má na nej zostať jazdný pruh pre každý smer široký najmenej tri metre. Cesta na Sládkovičovej ulici je úzka, táto podmienka sa tam nedá splniť, čo zdôrazňuje aj tam umiestnená značka zákaz zastavenia.

„Napomínanie je preventívnym postihom, na väčšinu vodičov účinne zaberá a takéto priestupky už neopakujú. Tí, ktorí si však nedajú povedať, prípadne, sa častejšie dopúšťajú porušení zákona, sa vystavujú riziku udelenia blokovej pokuty až do výšky 50 eur,“ dodáva Andrejko a preventívne pôsobenie hliadok mestskej polície podčiarkuje slovami: „Od mája sú hliadky pred Detskou nemocnicou už aj v skorých ranných hodinách, kedy tam prichádza najviac vozidiel, aby upozorňovali ich vodičov na prípadné nesprávne parkovanie a predchádzali tak vzniku komplikovaných dopravných situácií," zakončil.

Môže vás zaujímať:

Náčelník prešovských policajtov prezradil najkurióznejšie príhody: Tomu ani nebudete chcieť veriť!

Konečná zastávka MHD na Sídlisku III púta pozornosť: Keď si uvedomíte situáciu, hneď vám to bude jasné! FOTO

Naoko obyčajná križovatka, ale z pohľadu vodiča možný problém: Semafor v Prešove zakrýva dopravná značka, FOTO

Bicykle v Prešove vyťahujeme vo veľkom: Cyklisti, táto zmena na Lesníckej vás však nepoteší! FOTO

Na prvý pohľad obyčajná dopravná značka na Levočskej v Prešove: Pozriete sa však lepšie a udrie vám to do očí!

Nová zastávka MHD v Prešove na Plzenskej vyvoláva otázky: Bude sa nástupisko k nej upravovať? FOTO

foto: ilustračné

Parkujúce autá pri prešovskej nemocnici? Spôsobujú poriadne komplikácie
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM