Správy Správy

Prezidentka Regionálnej komory sestier v Prešove: Ľubica Staroňová sa vzdala funkcie!

Na poste prezidentky Regionálnej komory sestier a pôrodných asistentiek už pôsobiť nebude. Ľubica Staroňová sa totiž vzdala výkonu funkcie. Stalo sa tak ešte pred hlasovaním o jej odvolaní.

Ilustračný obrázok k článku Prezidentka Regionálnej komory sestier v Prešove: Ľubica Staroňová sa vzdala funkcie!
Zdroj: TASR

Prezidentka Regionálnej komory sestier a pôrodných asistentiek v Prešove Ľubica Staroňová sa vzdala výkonu funkcie. V čase protestov zdravotných sestier sa postavila proti tomu, že sestry dali výpovede a išli na PN. Rozbehla aj verejnú písomnú výzvu za záchranu prešovskej fakultnej nemocnice, ktorá bola nasmerovaná proti aktivitám sestier.

Návrh na odvolanie šéfky Regionálnej komory sestier a pôrodných asistentiek (RKSaPA) v Prešove podali jej členovia na základe medializovaných vyjadrení Staroňovej. Ako informoval v písomnom stanovisku mediálny poradca Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) Marcel Lincényi, stanoviská Staroňovej z januára 2016 boli v rozpore so stanovami komory, v dôsledku čoho stratila dôveru členov a odstúpila.

Vo vyjadrení sa uvádza, že Staroňová vystupovala nielen ako vedúca pôrodná asistentka Gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia II. v prešovskej fakultnej nemocnici, ale aj ako prezidentka regionálnej komory, avšak v rozpore s rozhodnutiami orgánov komory. „Tento problém má právny a ľudský rozmer. A musím povedať, že 300 sestier sa veľmi hlboko dotklo, keď sa ich nielenže nezastala ich prezidentka, ale ešte vykonávala činnosti smerujúce proti nim,“ uviedla prezidentka SKSaPA Iveta Lazorová. Ľubica Staroňová sa vzdala postu prezidentky RK Prešov ešte pred hlasovaním o jej odvolaní.

Do nových volieb, ktoré vyhlási Rada RK v Prešove do 30 dní, povedie regionálnu komoru jej viceprezidentka. Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek vznikla v roku 2002 ako jediná zákonom zriadená stavovská organizácia sestier a pôrodných asistentiek na Slovensku. Jej úlohou je okrem iného chrániť odborné záujmy svojich členov. Na plnenie legislatívne určených úloh má komora zriadených 54 regionálnych komôr, ktoré sú riadené centrálne zo sídla komory.

Môže vás zaujímať:

Pacientku s podozrením na vírus Zika prepustili z prešovskej nemocnice

Zaujímavosť z prešovskej nemocnice: Toľkoto dvojčiat sa tam minulý rok narodilo!

Odborári, ktorí zastupujú zdravotné sestry po výpovediach? S vedením prešovskej nemocnice sa nedohodli!

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM