Ľubomír Hudačko Správy

Prezident Kiska v Prešove diskutoval aj so študentmi: Priznal sa, aké by chcel mať povolanie!

Svojou prítomnosťou poctil prezident Andrej Kiska v Prešove aj študentov na Prešovskej univerzite. Diskutoval s nimi o otázkach školstva a odkázal im, že sa nemajú báť pádov. Zažil ich podľa svojich slov aj on sám, na pôde univerzity tiež priznal, aké povolanie by chcel.

Ilustračný obrázok k článku Prezident Kiska v Prešove diskutoval aj so študentmi: Priznal sa, aké by chcel mať povolanie!
Zdroj: TASR

Prezident tiež vyzval tamojších pedagógov, aby sa zapojili do verejnej diskusie a prispeli tak k pozitívnym zmenám v oblasti školstva.

Vidí ochotu

„Dnešné problémy školstva sú známe. Je to školstvo, ktoré je, žiaľ, v mnohých smeroch financované podľa počtu študentov, ďalej sú to zastarané osnovy či problémy s verejným obstarávaním. Vidím však ochotu veci meniť na ministerstve školstva. Vyzval som zároveň aj pedagógov tejto univerzity, aby sa zapojili do verejnej diskusie a pomohli. Slovenské školstvo sa dá skvalitniť,“ povedal Kiska pri dnešnej návšteve Prešova.

Vedenie východoslovenskej univerzity iniciatívu prezidenta víta. „Potrebujeme strategicky riešiť otázky nášho školstva naprieč všetkými stupňami od základného až po vysoké, pretože naozaj len dlhodobá stratégia, ktorú budú držať potom všetky politické reprezentácie, je príležitosťou na nápravu tých deformácií, ktorých sme svedkami,“ reagoval na Kiskove slová René Matlovič, rektor PU, ktorá poskytuje vzdelanie približne 9500 študentom.

Čím chcel byť?

Prezident apeloval práve na nich – budúcich učiteľov, psychológov, politológov či manažérov, aby sa nebáli po ukončení štúdia zobrať život pevne do vlastných rúk.

„V živote som vyskúšal veľa rôznych typov podnikania, boli za nimi mnohé pády, ale keď po každom jednom vstanete, tak ste silnejší, silnejší o skúsenosť, o to, čo ste prežili. Ak sa neskôr dostaví úspech, tak by napríklad dobrý manažér mal ostať aj dobrým človekom,“ zdôraznil Kiska.

Prezident dnes vyzdvihol PU za jej veľký prínos v oblasti slovenského vzdelávania. Prezradil, že mu je veľmi blízke povolanie pedagóga a povedal aj prečo. „Ja by som chcel byť učiteľom. Ako študent vysokej školy som si dokonca robil pedagogické minimum. Byť s mladými ľuďmi, hovoriť im o príkladoch, o možných zmenách, dať im tú energiu je to najkrajšie, čo človek môže. To, ako naša krajina vyzerá a bude vyzerať, je aj vo vašich rukách,“ povedal Kiska pri rozlúčke so študentmi.

Čítajte tiež:

Radnica privítala vzácnu návštevu: Aha, čo dostal prezident od našej primátorky! FOTO a VIDEO z vítania

Obloha nad Prešovom pútala zvedavé pohľady: TAKTO ľudia sledovali zatmenie Slnka na pôde planetária

foto: ilustračné

Návšteva Prešova prezidenta Andreja Kisku: Diskutoval tu aj so študentmi
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM