Ľubomír Hudačko Rôzne

Prešovský veterinár radí psíčkarom: Informácie, ktoré je dobré cez zimu vedieť!

Prešovský veterinár Pavol Karpjak nám poskytol hneď viacero informácií a rád, ktoré sa psíčkarom počas zimy zídu. Prinášame vám s ním rozhovor.

Ilustračný obrázok k článku Prešovský veterinár radí psíčkarom: Informácie, ktoré je dobré cez zimu vedieť!
Zdroj: archív Pavla Karpjaka

Prešovský veterinár Pavol Karpjak pre náš spravodajský portál poskytol rady, ktoré v zime ocenia najmä majitelia psov. Chladné počasie môže byť pre vášho štvornohého priateľa nebezpečné a spôsobiť mu aj zdravotné problémy. Podľa Pavla Karpjaka je nutné postarať sa o pohodlie vašich miláčikov a to rôznymi spôsobmi. Okrem toho havkáčom škodia presuny z teplého na chladný vzduch, šmykľavý ľad či posypová soľ na chodníkoch. Viac už tento prešovský veterinár prezradil v rozhovore.

Ktoré plemená psíkov sú v zime najviac ohrozené chladným počasím?

Nedá sa to určiť presne podľa plemien, ale sú plemená, ktoré znášajú chlad lepšie ako iné. Náchylné sú najmä psíky s krátkou srsťou, ktoré sú zvyknuté žiť pri izbových teplotách.

Čo všetko štvornohým miláčikom v zime hrozí a spôsobuje im najväčšie nepríjemnosti?

Tým, ktorí sú chovaní v izbových teplotách nerobí dobre veľký rozdiel teplôt medzi vnútorným a vonkajším prostredím, preto odporúčame našim klientom oblečenie pre svojich psíkov. Ďalej je vhodné aj psov, ktorí žijú vonku pri vysokých mrazoch, zatvárať aspoň na noc do miestnosti, kde je aspoň 5 až 10 stupňov, alebo im zabezpečiť kvalitnú zateplenú búdu. Treba na to myslieť hlavne u starších psov.

Aké ďalšie odporúčania by ste ešte uviedli?

Dôležitá je aj pravidelná výmena vody, ktorú majú psi na pitie, aby im v miskách nezamrzla alebo nebola veľmi chladná. Ďalším problémom v zime je posypová soľ na chodníkoch, ktorá ľahko preniká cez popraskané vankúšiky na labkách a vie spôsobiť veľké nepríjemnosti. Po prechádzkach je dobre umyť psíkom končatiny teplou vodu a dobre ich vysušiť. Na takéto popraskané vankúšiky dnes už existujú prípravky na ošetrenie, alebo sa dajú použiť topánky pre psov.

Aké rady a tipy by ste prešovským psíčkarom odporúčali na chladné dni?

Nespôsobovať psíkom šoky z veľkých teplotných rozdielov. Dať psov žijúcich len vonku na noc do miestnosti, kde je aspoň 5 až 10 stupňov, alebo im zabezpečiť kvalitnú zateplenú búdu. Miláčikom, ktorí sú chovaní v izbových teplotách, nerobí dobre veľký rozdiel teplôt medzi vnútorným a vonkajším prostredím, preto odporúčame našim klientom oblečenie pre svojich psíkov. Pri extrémne nízkych teplotách odporúčam pobyt vonku skrátiť iba na venčenie.

Ktoré plemená vydržia chladné počasie najlepšie?

Ide o plemená, ktoré sú vyšľachtené v chladnejšom podnebí a majú dlhú hrubú srsť s kvalitnou podsadou. Sú to plemená ako Aljašský malamut, Sibírsky husky, Kaukazský ovčiak a im podobné plemená.

Myslíte si, že mesto Prešov má vhodné podmienky pre psíčkarov?

Situácia v Prešove by mohla byť lepšia. Sám mám psov a chýbajú mi v meste koše a vrecúška na exkrementy, čo by malo byť v každom meste štandard, plus je u nás málo výbehov pre psov a miest, kde by sa dalo psíka bezpečne pustiť, aby sa vybehal. Navštívil som viacero európskych miest, kde je situácia vo veľa smeroch o dosť lepšia, pričom mnohokrát nie je daň za psa vyššia.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Foto: archívne

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM