Ľubomír Hudačko Kultúra

Prešovský súbor Rozmarija na medzinárodnom karnevale: Vo Francúzsku získal tri prívlastky naj!

Rozmarija zanechala po jednom dni za sebou zvedavosť, ktorá prinútila Francúzov hľadať Slovensko na mape sveta. Jedna z charakteristík vystúpenia prešovského súboru na medzinárodnom karnevale, ktoré miestnych zaujala. Získala dokonca tri prívlastky naj a octila sa na titulných stránkach novín.

Ilustračný obrázok k článku Prešovský súbor Rozmarija na medzinárodnom karnevale: Vo Francúzsku získal tri prívlastky naj!
Zdroj: Dnes24.sk

Folklórny súbor Rozmarija, ktorý pracuje pri ABC – centre voľného času v Prešove, sa vrátil z medzinárodného karnevalu vo Francúzsku.

Zaujať bolo ťažké

Presne 37-členná reprezentačná výprava bola na karnevale prvýkrát. Mestečko Limoux, ležiace na juhozápade Francúzska, blízko historicky zachovalého, prenádherného, stredovekého mesta Carcassone, hostilo umelcov latino – amerických tancov z Brazílie, Columbie, Portugalska, Talianska, domáceho Francúzska a Slovenska.

Karnevalový sprievod, ktorý trval celý víkend, ukončil najdlhší festival vo Francúzsku. Sprievod viedol bubenícky orchester v rytme samby a Rozmarija išla hneď za ním. „Tanečníci, muzikanti a speváci oblečení v tradičných zimných kostýmoch východu Slovenska, boli najviac odetí zo všetkých zúčastnených. Zaujať bolo naozaj ťažké,“ uviedla za celý súbor dojmy Danka Kovalčíková.

Trikrát naj

V sprievode sa so stoickým pokojom prechádzali profesionálne benátske masky z Marseille, ohnivé, sporo odeté tanečnice samby z Brazílie a Portugalska, ktoré zdobili len obrovské perá, talianskí vlajkonosiči a pestrofarebné vášnivé Kolumbijčanky s fodrovanými sukňami s mužmi v šašovských kostýmoch. A to všetko sprevádzal obrovský zelený drak, žena v obrovskom vajci a masky na choduliach.

„Napriek tomu, východniarske dievčatá a chlapci, spôsobili rozruch po všetkých uliciach, kade sa vlnil sprievod. Napriek zime bolo v uliciach množstvo ľudí, ktorí prijali Rozmariju s vrúcnosťou, úprimnosťou a radosťou. Ďakovania nemali konca. Rozmarija bola hodnotená od Francúzov ako najlepšia, najemotívnejšia a najenergickejšia zo všetkých zúčastnených. Tá, ktorá priniesla do Limoux slnko,“ priblížila úspech Kovalčíková.

Slovensko hľadajú na mape

Úprimnosť a energia tromfla nahotu a Rozmarija sa ocitla na titulných stránkach regionálnych novín. Podľa Kovalčíkovej to bolo nečakané a príjemné poznanie. Tak, ako spoznanie galantných Francúzov, úžasného jedla s prekvapivo šťavnatými sušenými marhuľami, chrumkavými bagetami a kačacím mäsom či milou starostlivosťou," pokračovala.

Čas pobytu bol krátky a cesta domov dlhá, no krásna. A tak sa Rozmarija na azúrové pobrežie a francúzsku riviéru vráti ešte raz tento rok v júli. „Rozmarija zanechala po jednom dni za sebou zvedavosť, ktorá prinútila Francúzov hľadať Slovensko na mape sveta. Prišla ako skromná šedá myška do Francúzska a odišla ako šťastný výherca. Nič nie je krajšie ako zažiť úprimné ocenenie vašej práce a vrátiť sa šťastne domov ku svojim blízkym,“ dodala na záver Kovalčíková.

Čítajte tiež:

Chiki liki tu-a v Prešove rozdivočili PKO: Publikum ich nechcelo pustiť z pódia! ZÁBERY z koncertu

foto: archív Rozmarija

Rozmarija vo Francúzsku: Prešovský súbor ohúril tamojšie publikum
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM