Správy

Prešovský projekt získal ocenenie odborníkov: V súťaži zvíťazila rekonštrukcia verejného osvetlenia!

Rekonštrukcia, ktorá získala ocenenie. Odborníkov oslovil projekt verejného osvetlenia v Prešove, primátorka Andrea Turčanová to vníma ako pozitívnu odozvu na podporu zelených projektov. Za nami skončili Šaľa či Trnava.

Ilustračný obrázok k článku Prešovský projekt získal ocenenie odborníkov: V súťaži zvíťazila rekonštrukcia verejného osvetlenia!
Zdroj: Mesto Prešov

Rekonštrukcia verejného osvetlenia v meste Prešov zvíťazila v súťaži projektov v oblasti zeleného verejného obstarávania – GPP Award 2016. Prešovský projekt získal ocenenie odborníkov pred mestom Šaľa, kde pre mestskú políciu nakupovali elektromobily, a pred Trnavou, kde realizovali výmenu okien na špeciálnom pavilóne Základnej školy na Gorkého ulici. Informoval o tom referent tlačového odboru Mestského úradu v Prešove Milan Grejták.

Primátorka: Pozitívna odozva

„Toto víťazstvo vnímam ako pozitívnu odozvu na to, že podpora takzvaných zelených projektov je dlhodobým zámerom mesta Prešov. Zachovanie ekologickej rovnováhy je totiž základom trvalo udržateľného rozvoja,“ uviedla prešovská primátorka Andrea Turčanová.

V rámci projektu Modernizácia verejného osvetlenia v Prešove LED technológiou vymenili 1170 kusov svietidiel za LED svietidlá s dlhou dobou životnosti. Energetická náročnosť svietidiel a svetelných zdrojov tak bola znížená z 83 W na 27 W, čo predstavuje úsporu 67 percent energie oproti pôvodnej spotrebe. Projekt v sebe zahŕňal aj výmenu štyroch rozvádzačov verejného osvetlenia za diaľkovo riadené a úpravy nastavení softvéru v 19 rozvádzačoch.

Celkové výdavky vyše 789 000 eur

Celkové výdavky projektu predstavovali sumu vyše 789 000 eur. „Mesto na tento projekt získalo nenávratný finančný príspevok vo výške 730 707 eur,“ pripomenula primátorka. Podiel mesta na projekte bol v objeme piatich percent celkovej investície. Slávnostné odovzdávanie cien sa uskutoční v Bratislave, na ministerstve životného prostredia, v druhej polovici mája. Víťaz národného kola súťaže postupuje do európskeho kola súťaže – European GPP Award 2016.

Zelené verejné obstarávanie je proces, pomocou ktorého obstarávatelia nakupujú tovary, služby a práce tak, aby mali počas celej doby svojej životnosti čo najmenší dosah na životné prostredie v porovnaní s inak obstaranými tovarmi, službami a prácami rovnakej funkcie. Výber ponúk v zelenom verejnom obstarávaní je založený na vyhodnotení nákladov na celý životný cyklus – obstarávanie, prevádzka a náklady na likvidáciu, nielen na posúdení najnižšej nákupnej ceny. Grejták uviedol, že hoci je takýto postup vo fáze nákupu drahší, z dlhodobého hľadiska sú produkty a služby zohľadňujúce aspekt životného prostredia lacnejšie.

Môže vás zaujímať:

Pri prešovskej nemocnici spôsobujú komplikácie zle zaparkované autá: Blokujú tým výjazd sanitiek!

Konečná zastávka MHD na Sídlisku III púta pozornosť: Keď si uvedomíte situáciu, hneď vám to bude jasné! FOTO

Bicykle v Prešove vyťahujeme vo veľkom: Cyklisti, táto zmena na Lesníckej vás však nepoteší! FOTO

Na prvý pohľad obyčajná dopravná značka na Levočskej v Prešove: Pozriete sa však lepšie a udrie vám to do očí!

Roky sa u nich neinvestovalo, teraz sa však môžu tešiť: Vo vnútrobloku v Prešove prebehla obnova za desiatky tisíc

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM