Ľubomír Hudačko Rôzne

Prešovský lekár vystúpil na prestížnom fóre a žal úspech: Tohto sa dočkal po svojej prednáške!

Prednášku v anglickom jazyku si skúsený urológ z prešovskej nemocnice Ivan Minčík pripravoval niekoľko mesiacov. V Česku sa kompetentným zapáčila natoľko, že si vypýtali jej kópiu a získal dva fleky pre mladých na študijný pobyt do Belgicka!

Ilustračný obrázok k článku Prešovský lekár vystúpil na prestížnom fóre a žal úspech: Tohto sa dočkal po svojej prednáške!
Zdroj: Dnes24.sk

Hosťovská prednáška na medzinárodnom kongrese Českej urologickej spoločnosti v Karlových Varoch zožala úspech. Témou bola liečba metastázujúceho karcinómu prostaty z hľadiska nových poznatkov.

Požiadali ho o kópiu

„Samotnej príprave prednášky som venoval niekoľko mesiacov, pretože vystúpenie na takom prestížnom fóre v anglickom jazyku ma zaväzovalo k tomu, aby prednáška bola dobre pripravená. Ocenením môjho snaženia bola nielen kvalitná diskusia bezprostredne po prednáške, ale aj pozvanie na pracovný obed od profesora van Poppela, viceprezidenta Európskej urologickej spoločnosti, ktorý ju odborne ocenil a požiadal ma o jej kópiu,“ vyjadril svoje zážitky Ivan Minčík, primár Urologického oddelenia a prezident Slovenskej urologickej spoločnosti.

Súčasťou ocenenia bola aj ponuka študijného pobytu v renomovanej belgickej nemocnici v Leuvene, kde profesor van Poppel pôsobí ako prednosta Urologickej kliniky. Univerzitná nemocnica v Leuvene je súčasťou Katolíckej univerzity, na ktorej študuje 35 000 študentov. Samotné mesto, ktoré má nádherné historické centrum bolo podľa Minčíka veľké asi ako Prešov. Prítomnosť študentov a ich bicyklov je takmer na každom kroku.

Nové vedomosti len touto cestou

„Počas môjho pobytu práve začínal nový akademický rok a študenti sa po dlhých prázdninových dňoch tešili zo vzájomných stretnutí vo všetkých možných priestoroch mestských reštaurácii a kaviarní. Táto veselá atmosféra vyvrcholila slávnostným verejným otvorením školského roku na najväčšom námestí. Students night trvala dlho do rána a ako som sa dozvedel, obyvatelia mesta túto tradíciu a teda neuveriteľný hluk, spev a smiech študentov tolerujú a tešia sa z prítomnosti študentov z celého sveta,“ spomína s úsmevom.

Nemocnica v Leuvene je najväčšou belgickou nemocnicou, v ktorej pracuje takmer 6000 zamestnancov. Pre krátkosť času sa počas pobytu sústredil hlavne na onkourologické operácie, ktorým sa v súčasnosti venuje aj na prešovskom pracovisku. Nemocnica v Leuvene je tzv. terciárne centrum, preto sa tu operujú najťažšie prípady z celého Belgicka. Skúsenosti operatérov sú obrovské a pobyt mu umožnil získať nové vedomosti, ktoré sa dajú získať len takouto cestou.

Ako vidieť finále NHL

„Trpezlivosť a ochota personálu vysvetľovať, je neuveriteľná. Vidieť, ako tento kolos dokonale funguje, bolo pre mňa niečo podobné ako pre fanúšika hokeja, vidieť finále NHL! Nesmierne si vážim skutočnosť, že profesor van Poppel prisľúbil svoju účasť na kongrese Slovenskej urologickej spoločnosti, ktorý sa uskutoční v júni 2015 v Prešove ako súčasť osláv 60. výročia založenia Urologického oddelenia v Prešove a 10. výročia založenia Kliniky urológie FNsP J. A. Reimana Prešov,“ dodal Minčík.

Ako na záver uviedol, verí, že skúsenosti získané v rámci študijného pobytu uplatní aj na našom pracovisku. Teší sa aj z toho, že jeho misia otvorila dvere aj pre mladých slovenských urológov, pre ktorých získal prísľub na dve miesta na ročný študijný pobyt. „Zároveň sa chcem poďakovať vedeniu FNsP, ktoré mi umožnilo túto stáž absolvovať.“

Redakciu Prešov24 informovala hovorkyňa FNsP J.A.Reimana Renáta Cenková

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM