Michala Halásová Samospráva

Prešovský kraj digitalizuje: 8 tisíc objektov za 1,5 milióna eur

Prešovský samosprávny kraj začína realizovať projekt digitalizácie historických artefaktov. V rámci projektu Najvýznamnejšie historické a umelecké pamiatky v zbierkach PSK bude zdigitalizovaných 8 124 objektov zo zbierok kultúrnych zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti vyššieho územného celku.

Ilustračný obrázok k článku Prešovský kraj digitalizuje: 8 tisíc objektov za 1,5 milióna eur
Zdroj: Dnes24.sk

Digitalizácia historických predmetov v zbierkovom fonde siedmich múzeí bude stáť takmer 1,5 milióna eur. Prešovská krajská samospráva získala peniaze z Európskeho fondu regionálneho rozvoja a bude sa na ňom finančne spolupodieľať piatimi percentami oprávnených nákladov.

Do projektu digitalizácie zbierkových predmetov sme zapojili Ľubovnianske múzeum v Starej Ľubovni, Šarišské múzeum v Bardejove, Podtatranské múzeum v Poprade, Krajské múzeum v Prešove, Vlastivedné múzeum v Hanušovciach nad Topľou, Vihorlatské múzeum v Humennom a Múzeum moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborci­ach,“ konkretizoval predseda PSK Peter Chudík.

S prácami sa začne v marci tohto roku a potrvajú do konca júna 2015. Za toto obdobie sa zdigitalizuje 8 124 objektov. Z celkového počtu digitalizovaných artefaktov bude 30 percent (približne 2 500 kusov) do roku 2015 zverejnených na webových stránkach Slovenského národného múzea, na stránkach zaineresovaných múzeí i webstránke PSK.

Podľa predsedu PSK „vzhľadom na finančnú náročnosť digitalizačnej techniky a jej rentabilitu sa projekt bude realizovať prostredníctvom externej firmy. Napriek tomu bude na Úrade PSK na odbore kultúry zriadené aj digitalizačné pracovisko.“ Bude zahŕňať základné vybavenie na prípravu objektov na digitalizáciu.

V Prešovskom kraji nejde o prvú digitalizáciu pamiatok v zbierkovom fonde múzeí. Na Slovensku bol pred niekoľkými mesiacmi spustený pilotný projekt digitalizácie, do ktorého bolo v Prešovskom kraji zahrnuté aj Múzeum v Kežmarku. Znamená to, že objekty z expozícií tohto múzea budú digitalizované nezávisle od projektu, ktorý momentálne spúšťa Prešovský samosprávny kraj. Časovo sa však oba projekty budú prelínať.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM