Zuzana Vajayová Krimi

Prešovský karikaturista Fedor Vico vedie dlhoročný spor o byt

Známy prešovský karikaturista a výtvarník Fedor Vico informoval v Bratislave médiá o jeho už 19 rokov trvajúcom spore v súvislosti s bytovým problémom.

Podľa jeho slov mu Mestský úrad v Prešove ešte v roku 1990 výmerom pridelil byt v osembytovom dome na terajšej Weberovej ulici. Tento dom bol v rámci reštitučných nárokov v roku 1992 vydaný vlastníkovi, ktorý ho následne predal súkromnej spoločnosti. Tá nájomníkov postupne z domu vysťahovala. Vico je posledným a byt je rozhodnutý neuvoľniť, pokiaľ nedostane primeranú náhradu. Zároveň dôvodí, že reštitučný nárok bol neoprávnený. Žiada preto od mestského úradu, aby sa o tento mestský majetok znova uchádzal, čo v písomnej forme inicioval aj v prešovskom mestskom zastupiteľstve.

V tejto záležitosti prebehli už viaceré súdne konania, ktorých výsledkom je súdne rozhodnutie byt vypratať. Fedor Vico uviedol, že v prípade nekonania je rozhodnutý podať trestné oznámenie na mesto Prešov, že si nechráni svoj majetok, lebo je evidentne dokázateľné, že toto je stále majetok mesta, čo už doložil kópiami písomných dokladov. Terajším majiteľom bytového domu je súkromná spoločnosť, ktorá jeho nároky neuznáva.

Primátor mesta Pavel Hagyari vo svojom vyjadrení uvádza, že z ľudskej stránky mu je tejto situácie úprimne ľúto, pretože Fedora Vica si ako osobnosť a nezávislého umelca veľmi váži. „Keďže spor vznikol pred rokmi a súdne spory v tejto veci pán Vico prehral, na základe odbornej analýzy nezávislého právnika by bolo pre mesto rizikom ísť do súdneho sporu, pretože zatiaľ nemáme oporu v žiadnom rozsudku, keďže súd rozhodol v neprospech pána Vica,“ uvádza Hagyari.

Podľa primátora ide o relatívne drahý spor a v prípade prehry by mesto muselo hradiť súdne trovy, čo by v konečnom dôsledku zaťažilo občanov mesta.

Zdroj: TASR Foto: Ilsutračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM