Ľubomír Hudačko Rôzne

Prešovský gynekológ: Mali sme už i prípady trojičiek, medzi raritu patrí aj môj kolega

Primár gynekologického oddelenia Jozef Adam pre portál Prešov 24 v rozhovore prezradil aj to, ako rád relaxuje a spomenul aj podrobnosti o svojich začiatkoch. Prednáša, má aj nočné služby a pozná recept na odosobnenie sa pri svojej práci. Prečítajte si druhý diel rozhovoru s ostrieľaným lekárom.

Ilustračný obrázok k článku Prešovský gynekológ: Mali sme už i prípady trojičiek, medzi raritu patrí aj môj kolega
Zdroj: Dnes24.sk

V roku 1991 pracoval na oddelení gynekológie, áčku, čo bola stará gynekológia. Ešte pod vedením primára Haláka. Pôsobil tam tri roky, keď odišiel na druhú gynekologickú kliniku do Košíc.

Prečo ste si vybrali práve tento odbor, gynekológiu?

Od roku 1994 do roku 2007 som pôsobil v tej druhej ženskej klinike v Košiciach na Moyzesovej ulici, po lekárskej fakulte UPJŠ. No a po prvej atestácii som sa začal špecializovať na onko-gynekológiu, ku ktorej som získal základy v Prešove u doktora Vaškoviča. Rozvíjal som svoje skúsenosti tým, že som absolvoval atestáciu druhého stupňa a z gynekológie-pôrodníctva a hneď som sa nahlásil na špecializačnú atestáciu klinická onkológia. Súviselo to s tým, že som absolvoval mnoho stáží na Slovensku, v Čechách aj ďalej v zahraničí, čo sa týka operatívy. Po absolvovaní tejto atestácie som mal adekvátnu atestáciu ako onkológovia no a každým dňom a každou operáciou sa zvyšovala moja erudácia v tejto operatíve.

Následne som absolvoval atestáciu onkológie v gynekólogii, ktorú toho času v krajine má len desať ľudí. Vtedy som pôsobil ešte v Košiciach a boli sme dvaja, ktorí ju mali, no v Prešovskom kraji som jediný a v Košiciach ešte jeden kolega. Spravil som si aj certifikačný kurz mamodiagnostika a prednedávnom aj špecializačnú atestáciu zdravotnícky manažment a financovanie.

V roku 2007 bol vypísaný konkurz na prednostu kliniky fakulty zdravotníckeho odboru PU, ktorý som absolvoval a vyhral som ho. Nastúpil som tu ako prednosta kliniky a neskôr ako primár obidvoch spojených oddelení. Aj starej gynekológie, aj nového monobloku. V roku 2011 po štvorročnej ťažkej práci, lebo tie obidve oddelenia mali skoro 135 postelí a pôrodov bolo 2 700, tie gynekológie boli znova rozdelené.

V súčasnosti pôsobíte v akej funkcii?

Naďalej pôsobím vo funkcii prednostu a primára gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia Béčko v monobloku. Naše oddelenie ponúka všetky služby pre klientky; pôrody, prednatálna diagnostika, všetky najnovšie vyšetrovacie metódy. A v rámci gynekológie nám posielajú z celých pridružených nemocníc v rámci kraja pacientky na onko-gynekologickú operatívu a stali sme sa jedným z ôsmich centier, ktoré sú v krajine. Predtým sa to vôbec nerobilo.

Aké služby ste rozvinuli?

Okrem bežnej operatívy, napríklad brušnej, aj vaginálnu operatívu, čiže operácie cez pošvu, taktiež laparoskopické operácie a pomáhame pacientkám, ktoré majú nejaké problémy pri úniku moča a v najbližšom období chceme naďalej rozvíjať onko-gynekologickú operatívu s vyšším nadštandardom, čo je laparoskopická operatíva. To už predstavuje top gynekologickej operatívy. Každá pacientka, ktorá má problém, by mala byť zverená do rúk odborníkov, ktorí majú skúsenosti a musí mať vykonaný počet operatívy na pracovisku ročne viac ako sto v rámci onko-gynekológie. Aby tá rutina a vôbec to prevedenie bolo úspešné. Preto by si mali pacientky uvedomiť, že za kým idú a takmer 90% úspechu ich ďalšieho prežívanie spočíva v správnej operácii v operačných technikách.

Aj prednášate?

V rámci môjho pôsobenia v Prešove počas siedmich rokov som uskutočnil viacero workshopov, bol som hlavný prednášajúci. Mali sme hostí z Nového Jičína, ako napríklad pán primár Bartoš, dvakrát som realizoval kurz prenatálnej diagnostiky, bola tu doktorka Frízová z Prahy. Dvakrát v spolupráci aj s vrchnou sestrou sme urobili perinatologický deň. Z celého Slovenska si vymenili svoje skúsenosti sestry medzi sebou, lekári prednáškami.

Ako radi relaxujete?

Málokedy má človek voľného času, lebo prednášam aj na fakulte, chodím po kongresoch, prednáškach a workshopoch a v robote sú aj nočné služby. Ale ak už, tak stále najlepší relax je príroda. Doma máme aj psa, ja ale s ním veľmi často von nechodím. No ak je možnosť, raz za čas vybehnem. Dosť sa nasedíme, alebo vystrieme pri operačnom stole a tak človek musí mať nejaký pohyb.

Dá sa pri vašej práci odosobniť?

Stalo sa mi, že som v rámci operatívy svojich vzdiaelných rodinných príslušníkov musel riešiť, alebo blízke známe. Vtedy si musíte povedať, že je to vaša práca a chcete ju robiť čo najlepšie. Vtedy sa nepozerá na to, či je to najbližší rodinný príslušník, ale robíte svoju prácu jednoducho.

Máte prípady mnohopočetných narodení detí, ako dvojičky, trojičky?

Dnešná doba je taká, že veľa žien chodí na umelé oplodnenie. S tým sú spojené aj nejaké prípady, že pri ňom vzniknú dvojičky, trojičky. Je to vo vyššej miere, ako inokedy. Ale, samozrejme, sú aj spontánne otehotnenia. Medzi raritu patrí aj náš kolega, ktorému manželka spontánne otehotnela a mal trojičky. Doteraz sa teda ešte nevie z toho vyspať. Je to ale o to náročnejšie, že tie detičky sú dve, alebo tri. Záťaž pre matku je ešte väčšia a hocičo sa počas tehotenstva môže stať. Tieto prípady si vyžadujú dôkladnú starostlivosť. Musíte sledovať krok za krokom, ako to prebieha.

Ak zalovíte v pamäti; v tomto roku boli takéto prípady dvojičiek napríklad?

Mali sme v tomto roku prípady dvojičiek, ale presne neviem povedať, koľko ich mohlo byť. Ale mali sme na našom pracovisku aj trojičky. Takéto tehotenstvá by mali byť vedené aj tam, kde je perinatologické centrum, na starom oddelení, alebo aj v Košiciach. Je dôležité, aby o deti, ktoré sa narodia predčasne bolo čo najlepšie postarané.

Aj keď z Prešova nepochádzate, predsa len ho iste poznáte. Čo sa vám na ňom najviac páči?

Vlani sa v rámci východu prvýkrát uskutočnil jubilejný, dvadsiaty kongres slovenskej gynekologicko-pôrodníckej spoločnosti. Možno bol aj posledný v rámci Slovenska, lebo teraz bude s Čechmi spoločný. Zišli sa tam pôrodníci zo Slovenska, z Česka, zo zahraničia a vymenili sme si skúsenosti. Mal som možnosť s nimi prejsť Prešov a ten sa veľmi zmenil. Hlavná ulica je krásna a ľudia boli takisto prekvapení, ako vyzerá. Je to aj pochvala vedeniu, že takto to je.

Čítajte aj prvú časť rozhovoru s primárom Adamom!

foto: fnsp

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM