Webnoviny - Rôzne

Prešovský dopravcovia vybojovali iba polovicu sumy

Prešovskí mestskí poslanci dnes v rámci rozpočtových opatrení uvoľnili pre Dopravný podnik mesta Prešov 300 tis. €, ktoré boli v rozpočte viazané a navyše uvoľnili pre dopravákov 60 tis. eur z rezervného fondu.

(SITA) – Navýšeniu financií pre prešovský dopravný podnik predchádzala od začiatku augusta štrajková pohotovosť dopravcov a utorňajší hodinový ostrý štrajk, keď vodiči na hodinu odstavili všetky autobusy a trolejbusy mestskej hromadnej dopravy. Dôvodom nespokojnosti zamestnancov dopravného podniku sú platy. Odborári bojujú za zvýšenie miezd o desať percent a ponechanie výhod. S členmi štrajkového výboru v pondelok rokoval aj primátor mesta Pavel Hagyari, ktorý odmietol desaťpercentné navýšenie platov v dopravnom podniku, ale prisľúbil hľadať riešenia pre zvýšenie miezd o mieru inflácie.

Odborársky predák prešovských dopravcov Milan Gáll neodchádzal z dnešného rokovania mestského zastupiteľstva nadšený. Poslanci neotvorili rozpočet, prakticky iba uvoľnili zablokované peniaze, ktoré dopravcom viazali v rozpočte vo výške desať percent. Navyše im odsúhlasili iba 60 tis. eur z rezervy mesta. Dopravcovia očakávali, že poslanecký zbor sa vráti k pôvodnému návrhu rozpočtu, ktorý uvažoval o sume vyššej o ďalších 300 tis. eur. Odborári nevybojovali to, čo očakávali. Gáll uviedol, že sa musia ešte poradiť. Predpovedá ďalšie rokovania s vedením firmy aj s primátorom mesta. Ak nedôjde ku kompromisu, nevylučuje ani ďalší ostrý štrajk. Dopravcovia ostávajú naďalej v štrajkovej pohotovosti.

Viac o štrajku v Prešove sa dočítate na:

Prešovčanov neprekvapil ostrý štrajk vodičov V Prešove pôjdu mestskí dopravcovia do ostrého štrajku

Riaditeľ Dopravného podniku mesta Prešov Peter Janus povedal, že ak by sa dostali v dotáciách na vykrytie strát vo verejnom záujme na úroveň 3,88 mil. eur, ako znel prvotný návrh rozpočtu, tak by vedeli riešiť požiadavky odborárov. Po dnešnom odblokovaní viazaných financií to nebude stačiť. Preto budú rokovať s odborármi, aby ustúpili zo svojich požiadaviek. Reálne vidí navýšenie miezd rovnako ako primátor o výšku inflácie. V prešovskom dopravnom podniku pracuje 298 zamestnancov, priemerná mesačná mzda v hrubom je 700 eur, z celkového počtu pracovníkov je 180 vodičov.

Hagyari deklaroval, že mesto preferuje mestskú hromadnú dopravu pred individuálnou aj z ekologických dôvodov. Radnica bude hľadať riešenia na dohodu s odborármi, ale zo svojich požiadaviek na desaťpercentné navýšenie platov musia poľaviť. „Budú sa hľadať možnosti šetrenia. Sadneme si so všetkými poslaneckými klubmi a skúsime nájsť rezervy,“ uviedol primátor. Nevylúčil ani redukciu frekvencie liniek. Tie už od júna boli okresané. Cestujúci pocítili aj zvyšovanie cestovného.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM