Ľubomír Hudačko Rôzne

Prešovskí učitelia vyrazili do Prahy a stretli sa s veľkým menom: Slávny režisér im dal sľub!

Na vzdelanie nikdy nie je neskoro a preto sa aj traja prešovskí učitelia rozhodli pre načerpanie nových informácií a to rovno v hlavnom meste Českej republiky. Dokonca sa stretli s uznávanym režisérom, ktorý im dal dôležitý sľub!

Ilustračný obrázok k článku Prešovskí učitelia vyrazili do Prahy a stretli sa s veľkým menom: Slávny režisér im dal sľub!
Zdroj: TASR

Hlavným zámerom cesty učiteľov zo ZŠ Šmeralovej v Prešove do Prahy bolo zúčastniť sa Dňa otvorených dverí v Open Gate School a tiež aj osobné stretnutie so známym režisérom Jurajom Jakubiskom. Ten im dokonca prisľúbil pomoc s projektom mladých fotografov regiónu Šariš!

Medzi prešovskými učiteľmi sa nájdu aj takí, ktorí neraz obetujú vlastnú dovolenku či finančné prostriedky len preto, aby videli a hlavne dozvedeli sa viac. Reč je konkrétne o Juliáne Sedlákovej, Ingrid Storinskej a Ľubošovi Lukáčovi. Tí sa prednedávnom vrátili zo vzdelávacej cesty z Prahy.

Majú tam hospodársky dvor s domácimi zvieratami

„Hlavným zámerom tejto cesty bolo zúčastniť sa Dňa otvorených dverí v Open Gate School – gymnáziu a základnej škole (Babice pri Prahe), ktorá je jedinou českou školou s medzinárodnou akreditáciou International Baccalaureate ponúkajúcou študentom vysoko prestížny Diploma Program zakončený medzinárodnou maturitou a osobné stretnutie so slovenským režisérom Jurajom Jakubiskom,“ rozpráva jeden z pedagógov Ľuboš Lukáč.

Open Gate má vlastný školský vzdelávací program, ktorý úplne rešpektuje osobnosť každého študenta a jeho potreby. Prioritou Open Gate je výučba jazykov. Škola pre študentov pripravuje počas celého školského roka množstvo kultúrnych, športových a poznávacích aktivít. To všetko vo vynikajúco vybavenom areáli školy, kde je aj vnútorný bazén, atletický štadión, posilňovňa, divadlo, študentská kaviareň či hospodársky dvor s domácimi zvieratami.

Navštívili Juraja Jakubiska

„V úvode návštevy sa prešovskí učitelia dozvedeli množstvo zaujímavých a užitočných informácií od vedenia školy, a to o filozofii školy, podmienkach vzdelávania, študijnom programe, možnostiach a mimoškolských aktivitách, ktoré Open Gate School ponúka. Úvodné stretnutie sa uskutočnilo v divadle školy,“ poznamenal Lukáč.

Prešovskí učitelia sa zaujímali o priebeh „bežného dňa“ v školských laviciach. Dozvedeli sa o ranných oázach, ktoré sa realizujú aj za účasti vedenia školy, o školskej hymne či spoločných rovnošatách. Ďalšou exkurziou v stovežatej Prahe, na pozvanie slovenského režiséra Juraja Jakubiska, bola návšteva spoločnosti Jakubiskofilm, ktorá sa nachádza v priestoroch pražskej Lucerny.

Vzdelávanie učiteľov je prioritou

„Stretnutie s Jurajom Jakubiskom nebolo pre nás prvým, ale zato, tak ako vždy, významným. Po zvítaní sa, sme si prezreli priestory spoločnosti Jakubiskofilm, ktoré sú „plné“ plagátov, Jakubiskových kresieb, ale aj diplomov, cien, sôch a úspechov velikána režisérskeho neba,“ pokračuje Lukáč. S režisérom strávili celé dopoludnie, počas ktorého ich oboznámil s jeho pripravovaným filmom „Slovanská epopej – Tisíc rokov samoty" a tiež s rôznymi príhodami z bežného života a natáčania, zákulisia práce režiséra, ale aj spomienkami na projekty minulé, či tie pripravované.

Učitelia neodišli naprázdno a odniesli si so sebou darček od p. Jakubiska v podobe veľmi úspešného a známeho DVD filmu Bathory. „Druhým darčekom bol prísľub a osobné angažovanie sa Juraja Jakubiska na príprave projektu mladých fotografov regiónu Šariš – knižnej publikácie o meste Prešov,“ dodal Lukáč.

Podľa neho by vzdelávanie učiteľov malo byť prioritou, preto je potrebné vytvárať ďalšie možnosti vzdelávania učiteľov formou samoštúdia, vzdelávania v rôznych vzdelávacích inštitúciách, a určite aj formou exkurzií, nadväzovania kontaktov, získavania informácií a vytvárania spoločných projektov v prospech žiakov.

foto: archív ľl

Na vzdelanie nikdy nie je neskoro: Prešovskí učitelia v Prahe aj s Jakubiskom!
9
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM