Jakub Forgács Správy

Prešovskí študenti volia na internáte: Hlas svojmu kandidátovi prišli odovzdať aj mníšky

V jedálni vysokoškolského internátu Prešovskej univerzity sú dva volebné okrsky, kde prezidentských voľbách môžu voliť obyvatelia z tejto lokality. Chodia sem však voliť aj vysokoškoláci, ktorí ostali počas víkendu na internáte a vybavili si voličské preukazy.

Ilustračný obrázok k článku Prešovskí študenti volia na internáte: Hlas svojmu kandidátovi prišli odovzdať aj mníšky
Zdroj: TASR

Svoj hlas prezidentskému kandidátovi prišli práve tu odovzdať aj niektorí externí študenti, ktorí mali dnes na univerzite prednášky či skúšky. Riaditeľ Ústrednej správy študentských domovov a jedálne Prešovskej univerzity František Martinka uviedol, že študenti ešte v piatok odchádzali domov, ale nemálo ich ostalo aj v internáte. Nie všetci si vybavili voličské preukazy, niektorí zabudli, iní o voľby nemajú záujem, alebo sa chystajú až na druhé kolo volieb. V areáli univerzity na Ulici 17. novembra sú dva internáty – starý a nový, s celkovou kapacitou cez 1 500 miest.

Študenti chodia voliť s preukazmi

Predsedníčka volebnej komisie okrsku číslo 37 Veronika Hurná uviedla, že vo voličských zoznamoch majú zapísaných 920 voličov. Predpoludním k urnám prišlo vyše desať percent voličov. Do zoznamov pripísali aj šesť mladých ľudí s voličskými preukazmi. Nárast študentov očakávajú v popoludňajších hodinách a hlavne večer.

Jeden z mladých voličov Ondrej uviedol, že podľa jeho názoru prezident nie je iba reprezentatívna funkcia, má možnosť vymenovať ústavných sudcov, čo je veľmi dôležité a taktiež v čase krízy je aj vrchným veliteľom armády. "Myslím si, že je dôležité mať správneho prezidenta, správnu osobu pre túto funkciu, preto som išiel dnes voliť,” povedal Ondrej. Je rozhodnutý ísť voliť aj v druhom kole prezidentských volieb, aj v tom prípade, ak by jeho kandidát nepostúpil. Pred internátom z piatich oslovených študentov dvaja už odvolili, jeden sa chystá a dvaja si nevybalili voličské preukazy. Chcú však voliť v druhom kole.

Svojho kandidáta podporili aj rehoľníčky

Vo volebnom okrsku číslo 38 mali vo voličských zoznamoch zapísaných 870 voličov. Po troch hodinách odvolilo asi 90 ľudí. Predseda okrskovej volebnej komisie Matúš Angelovič uviedol, že aj k nim prichádzali už od rána voliť študenti Prešovskej univerzity v Prešove s voličskými preukazmi. Boli medzi nimi aj rehoľné sestry, ktoré študujú pravdepodobne na niektorej z dvoch teologických fakúlt. Tie bez súhlasu svojich predstavených nemohli poskytnúť rozhovor.

Voliť v jednom z okrskov bol aj bývalý riaditeľ vysokoškolského internátu a mestský poslanec Ivan Benko. Podľa jeho názoru vysokoškoláci by mali voliť už preto, že si volia svoju budúcnosť. "My, starí, už nebudeme vedieť ovplyvniť niektoré veci, ale práve mladí ľudia by sa mali zapájať do verejného života. Mali by si to osvojiť čím skôr,” povedal.

Foto: ilustračné

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM