Správy

Prešovskí poslanci to odklepli: Už je rozhodnuté, komu poputujú Ceny mesta Prešov a Opálové zrnko!

Adresátov už majú Ceny mesta Prešov a Opálové zrnko daných. Rozhodli o tom na stredajšom zastupiteľstve mestskí poslanci. Na radnicu prišlo 25 návrhov na Ceny mesta a dva návrhy na ocenenia Opálové zrnko. Schválili udeliť aj čestné občianstvo.

Ilustračný obrázok k článku Prešovskí poslanci to odklepli: Už je rozhodnuté, komu poputujú Ceny mesta Prešov a Opálové zrnko!
Zdroj: Dnes24.sk

Ceny mesta Prešov za rok 2015 pôjdu do rúk lekára Ivana Minčíka, choreografky Aleny Paulusovej a Františka Šestáka, dlhoročného organizátora masovej telesnej kultúry.

Zaslúžil sa o rozvoj prešovskej urológie

Na radnicu prišlo 25 návrhov na Ceny mesta a dva návrhy na ocenenia Opálové zrnko. Prvý výber mala v rukách výberová komisia, poslanci ich návrh dnes odobrili. Ivan Minčík je špecialistom na urológiu, zastáva post prednostu Kliniky urológie a je primárom urologického oddelenia Fakultnej nemocnice v Prešove. Zaslúžil sa o rozvoj prešovskej urológie, ktorá sa pod jeho vedením začlenila medzi tri najlepšie pracoviská na Slovensku. Cenu mesta Prešov získava za mimoriadne zásluhy, ktoré významne prispeli k rozvoju slovenskej urológie a prezentáciu dobrej úrovne našej lekárskej vedy doma i v zahraničí.

Zakladateľka, choreografka a umelecká vedúca folklórneho súboru Šarišanček Alena Paulusová je druhou laureátkou Ceny mesta Prešov. Od detstva sa venuje folklóru. Tancovala v Šarišane a Lúčnici. Okrem vedenia detského folklórneho súboru Šarišanček pôsobí aj ako vedúca tanečnej zložky súboru Šarišan. Za 30 rokov práce v oboch súboroch vytvorila desiatky choreografií a pripravila množstvo celovečerných predstavení. Vytvorila choreografie aj pre iné súbory. Ocenenie získava za oživovanie a uchovávanie ľudových zvykov a tradícií východoslovenského regiónu a za dlhoročný prínos pre rozvoj kultúry v meste a jeho reprezentáciu.

Čestné občianstvo pre Michala Bosáka

František Šesták je dlhoročným aktivistom, organizátorom, funkcionárom a nadšeným propagátorom turistického hnutia. Členom turistického hnutia je vyše 40 rokov. Intenzívne sa venoval mládeži ako cvičiteľ lyžiarskej a pešej turistiky. Je autorom publikácie 100 rokov organizovanej turistiky v Prešove. Jeho druhou láskou je hudba. Bol členom aj dirigentom gréckokatolíckeho Katedrálneho zboru sv. Jána Krstiteľa v Prešove. Ocenenie získal za celoživotný prínos k rozvoju telesnej kultúry so zameraním na turistiku a za výrazný vplyv na popularizáciu chrámovej hudby na území mesta.

Opálové zrnko poputuje do výrobného družstva Atak. Firma zamestnáva viac ako 30 ľudí a externe spolupracuje s ďalšími firmami pri exporte aj importe. Venuje sa vývoju a výrobe oblečenia pre športovcov. Do dresov Ataku sa obliekajú domáci aj zahraniční hokejisti, futbalisti, volejbalisti, hádzanári, atléti, tenisti a reprezentanti ďalších športov aj rozhodcovia. Spoločnosť získava ocenenie za 25-ročný prínos pre mesto v oblasti výroby a obchodu a za vytváranie pozitívneho obrazu Prešova prostredníctvom športovej značky doma i v zahraničí. Čestné občianstvo schválili udeliť in memoriam pre Michala Bosáka, ktorý bol známym americko-európskym bankárom a filantropom a zaslúžil sa o šírenie dobré mena mesta Prešov začiatkom 20. storočia.

Môže vás zaujímať:

Situácia počas zastupiteľstva v Prešove, ktorá rozosmiala celú sálu: Po tomto viceprimátor Kužma očervenel!

Rokovanie prešovského zastupiteľstva malo časové trhliny: Poslanci poriadne meškali so začiatkom, aj po prestávke!

Super správa pre miestnych obyvateľov: Na jednej z prešovských ulíc dostáva vnútroblok nový šat!

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM