Samospráva

Prešovskí poslanci si schválili odmeňovanie po novom: Toľkoto eur majú minimálne poberať

Poslanci Mestského zastupiteľstva v Prešove by mali byť s účinnosťou od 1. apríla do konca tohto roka odmeňovaní podľa nových pravidiel.

Ilustračný obrázok k článku Prešovskí poslanci si schválili odmeňovanie po novom: Toľkoto eur majú minimálne poberať
Zdroj: TASR

Poberať majú minimálne 482 eur mesačne. Schválili si to na stredajšom rokovaní zastupiteľstva. Radnica predložila návrh na sumu 340 eur. Poslanec Ľudovít Malaga (Smer-SD) však svojím pozmeňujúcim návrhom nechal navýšiť paušálne náhrady. Primátorka Andrea Turčanová (KDH) pre médiá uviedla, že zváži, či toto uznesenie podpíše.

Dôvod

Dôvodom, prečo radnica navrhla zmenu odmeňovania poslancov, bolo podľa jej slov jej zosúladenie s novelou zákona o obecnom zriadení. Podľa Turčanovej tá stanovuje, že maximálna ročná odmena poslanca mestského zastupiteľstva nesmie prekročiť jeden mesačný plat primátora mesta. Nesúlad vidí v tom, že poslanec Malaga presadil zmenu vo výpočte paušálnych náhrad ako jednu dvanástinu mesačného platu primátorky. Z navrhovanej sumy 115 eur sa táto zvýšila na 254 eur. Podľa jej vyjadrenia, problém môže vzniknúť s preukázaním takto vysoko nastaveného paušálu.

„Keď má byť v jednej dvanástine môjho mesačného platu, tak to bude viac, ako je odmena poslanca. Pripomínam, že paušál sa nezdaňuje, ale musí byť riadne odôvodnený. To znamená, že zahŕňa poplatky za telefón, internet, náklady na administratívne položky, plus náklady na pohonné hmoty a parkovanie,“ povedala primátorka. Zároveň poznamenala, že celý pozmenený návrh si ešte prejde a zváži, či ho podpíše.

Najmenej 482 eur

Poslanci si schválili mesačnú odmenu vo výške 228 eur, čo predstavuje 90 percent z mesačného platu primátorky mesta, ktorý je aktuálne 3044 eur. Spolu s paušálnymi náhradami (254 eur) to činí najmenej 482 eur. K tejto sume sa ďalej pripočíta mesačná odmena za vykonávanie funkcií člena mestskej rady, predsedu komisie mestského zastupiteľstva, predsedu výboru v mestskej časti alebo sobášiaceho vo výške desať percent z dvanástiny mesačného platu primátora mesta, čo je 26 eur.

Primátorka si myslí, že po novom by mali poslanci dostávať menej, ako mali doteraz. O akú sumu presne pôjde, zatiaľ nemá prepočítané. Až doteraz dostávali poslanci odmenu za jednotlivé zasadnutia. Za každé rokovanie zastupiteľstva aj mestskej rady to bolo 182,50 eura. Za zasadnutie komisie dostali 114 eur a predseda komisie 148 eur. Ak sú členmi viacerých komisií, dostávali odmenu za každú z nich. Za člena výboru mestskej časti prináležalo poslancom 87,50 eura a predsedovi výboru 122 eur (za každé zasadnutie). Paušálne odmeny mali aj za účasť na občianskych obradoch. Niektorí mestskí poslanci si takto vedeli mesačne „privyrobiť“ aj viac ako 1000 eur.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM