záruba martin Rôzne

Prešovskí poslanci a župan slávnostne zložili sľub

Novozvolených 62 poslancov a staronový predseda Prešovského samosprávneho kraja Peter Chudík dnes slávnostne zložili sľubov. V krajskom parlamente sa kreujú tri poslanecké kluby.

(WEBNOVINY) – Slávnostný poslanecký sľub zložilo dnes v historickej budove Divadla Jonáša Záborského v Prešove 62 novozvolených poslancov Zastupiteľstva Prešovského samosprávneho kraja a jeho staronový predseda Peter Chudík. Pripomenul, že priestory divadla po rozsiahlej rekonštrukcii otváral 20. decembra 2001, ako prvý prešovský župan. Preto by malo byť tradíciou skladanie poslaneckého sľubu do krajskej samosprávy práve v tomto stánku kultúry.

Chudík zaspomínal, že spolu s ním od prvých volieb do regionálnej samosprávy v roku 2001 skladalo dnes sľub 12 poslancov. Občania ich vo voľbách podporili už po tretíkrát. V novej zostave krajského parlamentu z celkového počtu 62 poslancov bude 28 nových tvári, 34 poslancov si svoj mandát obhájilo. Do parlamentných lavíc zasadne šesť žien.

Volebná koalícia ĽS-HZDS, Smer-SD získala v novembrových voľbách 26 poslaneckých kresiel, pravicová koalícia KDH, SDKÚ-DS má 25 mandátov. Počet nezávislých poslancov je šesť, koalícia LIGA, Nová demokracia, Slobodné fórum a Strana zelených má dvoch poslancov a po jednom mandáte sa ušlo strane Úsvit, Slovenskej rómskej koalícii a Hnutiu za demokraciu.

O zložení poslaneckých klubov sa ešte nerozhodlo, rokovania sa iba začali. V uplynulom volebnom období boli tri kluby – ľavicový, pravicový a klub nezávislých. Michal Sýkora, predseda Združenia miest a obcí Slovenska a starosta Štrby, ktorý viedol poslanecký klub nezávislých, predpokladá, že sa mu opäť podarí založiť poslanecký klub nezávislých. „Uvidíme, či nás bude osem alebo šesť poslancov. Zatiaľ sme sa ešte nestretli, dnes sa vidíme po voľbách prvýkrát. V uplynulom volebnom období bolo na začiatku v našom poslaneckom klube 12 poslancov, neskôr osem – štyria odišli do klubu Smeru,“ uviedol Sýkora. Poslanecký klub môže tvoriť najmenej päť členov.

Ani pravici sa zatiaľ nepodarilo získať niektorého z poslancov zvolených za malé strany. Krajský predseda KDH Pavol Tarcala pre agentúru SITA uviedol, že pravicový poslanecký klub budú tvoriť poslanci zvolení za KDH a SDKÚ-DS. „Klub bude mať pravdepodobne 25 členov, lebo toľko nás bolo za koalíciu zvolených. Predpokladám, že medzi sviatkami alebo tesne po Novom roku budeme mať prvé stretnutie, na ktorom by sme sa zhodli na vzniku tohto poslaneckého klubu a jeho vedení,“ uviedol Tarcala, ktorý v uplynulom volebnom období bol podpredsedom pravicového klubu. Ten viedol Eduard Vokál z SDKÚ-DS, ktorý je opätovne zvolený za poslanca.

Na dnes o 17:00 zvolal prešovský župan aj slávnostné zasadnutie Zastupiteľstva Prešovského samosprávneho kraja. V Divadle Jonáša Záborského, ale v novej budove na Veľkej scéne, odovzdá Ceny Prešovského samosprávneho kraja a Ceny predsedu Prešovského samosprávneho kraja. O dvoch ocenených jednotlivcoch rozhodlo ešte staré zastupiteľstvo. Ďalšie tri ceny určil Chudík.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM