Ľubomír Hudačko Kultúra

Prešovskí metalisti z kapely Temple: Nedali sa odradiť a šplhajú sa za veľkým úspechom!

Už po tretí raz prebieha na Slovensku súťaž hudobných metalových kapiel Wacken Metal Battle Slovakia, ktorej víťaz si v lete zahrá na jednom z najväčších svetových festivalov Wacken Open Air v Nemecku. Do semifinále postúpila aj ďalšia prešovská kapela, Temple.

Ilustračný obrázok k článku Prešovskí metalisti z kapely Temple: Nedali sa odradiť a šplhajú sa za veľkým úspechom!
Zdroj: Dnes24.sk

Porota pozorne počúvala nahrávky všetkých 29 prihlásených kapiel a do semifinálových kôl vybrala 12 skupín, šesť v skupine Východ a 6 v skupine Západ.

Festival pre 80 000 fanúšikov

Každý z členov poroty mal k dispozícii 10 bodov pre kapely zo Západu a 10 bodov pre kapely z Východu. Body šesťčlennej poroty sa zrátali a kapely s najvyšším počtom bodov postúpili do semifinálových kôl. Kapela, ktorá vyhrá túto súťaž si v lete zahrá na jubilejnom 25. ročníku legendárneho svetového festivalu Wacken Open Air v Nemecku, ktorý každoročne navštevuje 80 tisíc fanúšikov z celého sveta.

Organizátorom tejto súťaže sa podarilo dohodnúť aj spoluprácu s jediným slovenským rýdzo metalovým festivalom Gothoom Open Air Fest a kapela, ktorá skončí na druhom mieste získa automatickú miestenku práve na tento festival, ktorý už začína mať čoraz väčšie meno.

V semifinále aj ďalší Prešovčania

V divízii Východ postúpila do semifinále aj prešovská prog rock metal kapela Temple: „Náš príbeh ohľadom súťaže Wacken Metal Battle Slovakia je vcelku zaujímavý. V roku 2012 sme sa dozvedeli o súťaži pár dni po uzávierke. Minulý rok sme si už nato dali pozor, ale do semifinále sme nepostúpili. To nás však neodradilo, poslali sme prihlášku opäť a sme tam,“ vyznal sa z pocitov člen formácie Martin Tomášik.

„Odohráme približne päť skladieb, nakoľko každá kapela ma časovo obmedzené vystúpenie. Pri tvorbe setlistu sme kládli doraz najmä na pestrosť jednotlivých skladieb, ktoré veríme, že zaujmú ako široké publikum tak aj odbornú porotu,“ povedal ďalej.

Urobia maximum

Postupujúce kapely sa teraz predvedú fanúšikom a odbornej porote počas živých koncertov. Semifinále divízie Východ sa uskutoční v Košiciach 15. februára. „Nemecký festival Wacken je nepochybne jedným z najväčších festivalov tohto druhu v Európe. Bol by to jedinečný zážitok zahrať si na takomto podujatí, obrovská skúsenosť, možnosť odprezentovať našu tvorbu aj za hranicami. Je to pre nás veľká motivácia, urobíme pre to maximum," dodal Tomášik.

V semifinálovej skupine Východ spolu s Khadaverom zabojujú o postup do finále aj skupiny aj Endless Main zo Zvolena, Ravenclaw a Rightdoor z Košíc, Anstratus z Banskej Bystrice a Khadaver z Prešova. V skupine Západ budú o postup do slovenského finále usilovať skupiny Empyrion z Nitry, Revoltage a Mandragora z Bratislavy, Revenge Division z Považskej Bystrice, Stercore z Prievidze a Mindstorm zo Serede.

Z oboch semifinálových kôl postúpia do finále tri najlepšie skupiny. Finálový večer sa uskutoční 29. marca v Banskej Bystrici. Tam sa z víťazstva bude môcť tešiť iba jedna kapela, ktorá si v lete zahrá na prestížnom festivale Wacken Open Air.

Foto: archív kapely

Temple - Heartbeat
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM