Ľubomír Hudačko Rôzne

Prešovskému poslancovi to udrelo do očí: Služobka do Poľska podľa správy trvala až pol roka!

Počas mestského zastupiteľstva bola na pretrase aj finančná kontrola všetkých zahraničných pracovných ciest radnice za rok 2008. Poslanec Miroslav Benko si však v správe o výsledkoch kontrol všimol dve zaujímavosti.

Ilustračný obrázok k článku Prešovskému poslancovi to udrelo do očí: Služobka do Poľska podľa správy trvala až pol roka!
Zdroj: YouTube.com

Hlavný kontrolór mesta Alexander Ernst vystúpil počas zastupiteľstva v Prešove so správou o výsledkoch kontrol vykonaných útvarom hlavného kontrolóra mesta. V roku 2008 bolo podľa nej realizovaných celkom 35 zahraničných pracovných ciest mestského úradu.

Cesta do Poľska, padlo mu to do očí

Finančné náklady na tieto pracovné cesty predstavovali čiastku 16 430, 50 eur. Suma nezahŕňa výdavky na pohonné hmoty hradené cez tankovacie karty pre služobné vozidlá, ktoré boli použité pri zahraničných cestách. Všetky cestovné príkazy a ich prílohy boli prekontrolované z hľadiska správnosti výšky účtovaných náhrad v zmysle platných predpisov, ako aj po formálnej stránke . Z celkového počtu zahraničných ciest sa 16 služobných ciest uskutočnilo do Poľska, šesť do Českej republiky, tri do Maďarska, po dve do Nemecka a Rakúska a po jednej služobnej ceste do USA, Grécka, Švajčiarska, Izraela, Belgicka a Bulharska.

Poslanca Miroslava Benka z toho spisu zaujala finančná kontrola všetkých zahraničných pracovných ciest radnice za rok 2008, pretože v prehľade si všimol dve zaujímavosti. Pracovníčka, ktorá bola v tom čase poverená vedením odboru strategického rozvoja, sa podľa správy o kontrole, v roku 2008 zúčastnila Karpatského fóra miestnych samospráv s vystúpením s príspevkom o kandidatúre mesta Prešov na Európske hlavné mesto kultúry.

V správe o výsledkoch kontrol zahraničných ciest však bolo uvedené, že táto služobka trvala od 8.10. až do 10.4. „Cesta do Poľska je azda preklep. Neverím, aby v Poľsku trávila pol roka, určite sa vrátila. Beriem to preto ako preklep,“ povedal Benko o chybne uvedenom dátume v správe. Okrem toho si však poslanec Benko všimol aj ďalšiu vec. V júni 2008 je pri ceste šoféra v prehľade finančných kontrol uvedený odvoz na letisko a prívoz z letiska v Budapešti. To poslancovi takisto nedalo.

Kontrolór Ernst: Dnes to už nezistíme

„6. júna odchádzal do Budapešti. Účel cesty bol odvoz na letisko a potom prívoz z letiska. Nikto mi nemôže povedať, že išiel po nejakú zahraničnú delegáciu. Pretože účel je odvoz, tu by som sa pozastavil, že aká čierna duša z Budapešti vlastne letela. Chcel by som sa teda na to opýtať, pretože je tam jasne napísané odvoz a prívoz. Nie naopak,“ povedal poslanec.

Následne na jeho slová zareagoval hlavný kontrolór mesta Alexander Ernst. „Šofér tam napísal, že len niekoho viezol, ale neuviedol, koho viezol, ani čo tam robil. Oficiálny papier k tomu nie je. Je zjavné, že niekoho viezol, potom ho priviezol, niekto teda šiel na výlet. Bohužiaľ, ak nie je uvedené čo a kto, tak dnes to už nezistíme. Mohli sme sa opýtať akurát jeho, ale to sme neurobili,“ uviedol hlavný kontrolór Alexander Ernst.

Môže vás zaujímať:

Rokovanie prešovského zastupiteľstva malo časové trhliny: Poslanci poriadne meškali so začiatkom, aj po prestávke!

Na prešovskom legendárnom kúpalisku niekto vyčíňal: Smutné konanie vandalov na Delni!

Dobrý festival sa blíži: Na Delni sa predstaví množstvo prešovských kapiel, príde aj uznávaný belgický producent!

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM