Ľubomír Hudačko Správy

Prešovská župa rozdávala ocenenia: Laureátom aj bývalý bezdomovec, toto je jeho príbeh!

Jedným z troch laureátov významného ocenenia prešovskej župy sa stal aj Pavol Kováč. Jeho životný príbeh je ako z filmového scenára. Prešiel si totiž osobným peklom, z ktorého sa dokázal napokon vyhrabať.

Ilustračný obrázok k článku Prešovská župa rozdávala ocenenia: Laureátom aj bývalý bezdomovec, toto je jeho príbeh!
Zdroj: TASR

Prešovský samosprávny kraj (PSK) udelil ocenenia Krídla túžby trom laureátom. Ide o ocenenie, ktoré sa udeľuje za prácu či prínos v sociálnej oblasti kraja. Ceny Krídla túžby sa tento rok udeľovali už tretíkrát.

Odvaha zmeniť sa

V kategórii Poskytovateľ sociálnych služieb ho získalo Krízové stredisko na Hlavnej ulici v Prešove, v kategórii Zamestnanec sociálneho zariadenia dostal cenu Pavol Kováč z Domova Nádeje na Jarkovej ulici v Prešove a v kategórii Prijímateľ sociálnych služieb si ocenenie prevzala Darinka Sabanošová z DSS sv. Jána z Boha v Spišskom Podhradí.

Samospráva oceňuje všetkých, ktorí si to zaslúžia, bez ohľadu na zriaďovateľa, pretože všetci poskytujú rovnako dôležité služby. V prípade zariadenia je to za vysoko odbornú a hlboko ľudskú starostlivosť o deti, v druhom prípade to bolo za osobný príklad a odvahu zmeniť sa.

V kategórii prijímateľa zas za nezištnú pomoc a ľudskosť. Návrhy na ocenenia mohli počas troch mesiacov podávať fyzické i právnické osoby, z nich vyberala sociálna komisia pri Zastupiteľstve PSK. **Oceneným je aj Pavol Kováč, ktorý je príkladom, že ak človek dostane šancu, dokáže sa zmeniť.

Už 10 rokov je príkladom pre závislých

Jeho osobný životný príbeh naozaj púta pozornosť a za to, čo dokázal môže byť na seba vskutku hrdý. Skôr, ako sa Pavol stal zamestnancom Domova Nádeje, bol totiž bezdomovcom, alkoholikom a ako sám hovorí, beznádejným prípadom**. Príkladne zabojoval a ukázal, že nie je všetkým dňom koniec, ak sa človek dostane na úplné dno. Významné ocenenie mu dodáva maximálne sebavedomie a motiváciu žiť lepší život. Pred viac ako 12 rokmi prišiel ako klient do Útulku Pod Táborom priamo z ulice, tu nabral odvahu zmeniť sa, stanovil si cieľ a šiel za ním. Od roku 2007 pracuje ako ergoterapeut, či laický terapeut pri resocializácii závislých v Domove Nádeje na Jarkovej ulici v Prešove. Je osobným príkladom pre ľudí, ktorí si nedokážu poradiť sami.

Nechal sa však prehovoriť, išiel na liečenie a dnes je už 10 rokov nielen dobrým príkladom, ale aj ergoterapeutom pre mnohých závislých. Zaslúži si tak naozajstné uznanie. Súčasťou odovzdávania cien Krídla túžby bol aj koncert prijímateľov sociálnych služieb z deviatich zariadení z celého kraja. Išlo o najlepšie vystúpenia spomedzi všetkých zariadení, ktoré sa predstavili počas troch lokálnych koncertov, na nich vystúpilo až 435 účinkujúcich.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM