Ľubomír Hudačko Správy

Prešovská ZŠ a jej atraktívne plány: Rehabilitačné centrum so saunou aj soľnou jaskyňou!

K jubileu sa hodí darček a platí to aj v prípade oslavujúcej ZŠ v Prešove na Prostějovskej. Štyridsiatka na krku je hodná vylepšenia zariadení v škole, tá má preto atraktívne plány. Chystá rehabilitačné centrum so saunou aj soľnou jaskyňou. Stáť by to malo asi 30 000 eur.

Ilustračný obrázok k článku Prešovská ZŠ a jej atraktívne plány: Rehabilitačné centrum so saunou aj soľnou jaskyňou!
Zdroj: TASR

Základná škola na Prostějovskej ulici v Prešove plánuje tento rok rozšíriť služby pre zdravotne postihnuté deti, ktoré tu integruje už do roku 1990. Za približne 30 000 eur chce sprevádzkovať rehabilitačné centrum.

Jediná škola v kraji

ZŠ Prostějovská je jedinou školou v Prešovskom kraji, ktorú navštevujú nielen zdravé deti, ale aj deti so zdravotným postihnutím, dokonca aj 16 detí na vozíčkoch.

Škola zamestnáva množstvo ľudí, ktoré sa o deti starajú aj mimo vyučovacích hodín a prispôsobuje priestory tak, aby sa tu títo žiaci mohli pohybovať. Samotná ich výučba tiež prebieha iným spôsobom ako u zdravých detí, no časť predmetov absolvujú spoločne v klasických triedach.

Najobľúbenejšia matematika

„Hodina s týmito deťmi je náročnejšia na prípravu, rovnako aj vyučovací proces je náročnejší. Pre tieto deti je charakteristické, že majú narušenú jemnú motoriku a potrebujú dlhší čas nielen na písanie, ale aj na osvojenie si učiva. U mnohých je narušená koncentrácia pozornosti, takže celý vyučovací proces musíme týmto obmedzeniam prispôsobiť. Je potrebné viac a častejšie opakovať veci, tiež písať väčším písmom, zvýrazňovať farebne informácie, aby si to ľahšie zapamätali,“ hovorí špeciálna pedagogička na ZŠ Prostějovská Katarína Maťašová.

Tá vyučuje deti v triede so špeciálnymi stoličkami či lavicami s výrezom na vozík matematiku a slovenský jazyk, ďalšie predmety už deti absolvujú medzi rovesníkmi v klasickej triede. Adelka, Maťko i Bianka, ktorí sa v triede práve učili matematiku, zhodne skonštatovali, že práve tento predmet je ich najobľúbenejší, no majú radi aj iné hodiny. Do školy chodia radi preto, že majú dobrých učiteľov a stretávajú kamarátov.

Má pribudnúť soľná jaskyňa aj sauna

Ako uviedol riaditeľ školy na Prostějovskej ulici v Prešove Marián Molčan, okrem toho, že deti sa tu vzdelávajú, starajú sa o nich aj zdravotné či špeciálne sestry, fyzioterapeut a ďalší personál, ktorý s nimi často trávi prestávky tým, že im pomáha s hygienou, kŕmi ich, počas hodín ich učí, ale aj s nimi cvičí.

V novembri tohto roka by ku vodoliečbe, parafínu či špeciálnej telocvični mala pribudnúť aj sauna a soľná jaskyňa, ktoré budú súčasťou rehabilitačného centra. Na jeho výstavbu dostane riaditeľ prostriedky z mestského rozpočtu vo výške 30 000 eur a so stavbou by chcel začať v septembri.

„Najmä pre zdravotne postihnuté deti by sme budúci rok chceli rozbehnúť liečenie terapiou nazvanou biofeedback (neuroterapia). V súčasnosti už zaškoľujeme nášho zamestnanca a v roku 2016 by sme chceli čiastočne aj s pomocou finančných prostriedkov od rodičov zakúpiť prístroje na liečbu touto terapiou,“ povedal riaditeľ.

Čítajte tiež:

V triedach vládne súdržnosť: V tejto prešovskej škole nepoznajú šikanu ani bitky medzi žiakmi!

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM