Rôzne

Prešovská zberateľská burza lákala záujemcov: Najviac prišlo filatelistov

Na Prešovskú zberateľskú burzu prišlo najviac záujemcov z radov filatelistov. Známky sú pre mnohých z nich relaxom aj poučením. Stretávajú sa v PKO.

Ilustračný obrázok k článku Prešovská zberateľská burza lákala záujemcov: Najviac prišlo filatelistov
Zdroj: TASR

Niektorí milovníci výtvarného umenia našli v známkach dostupnejšiu náhradu za obrazy, ktoré si nemôžu kúpiť. Prešovčan Stanislav Fabián ako univerzitný profesor si v aktívnom veku vedel pri známkach oddýchnuť, zabudnúť na stres a niečo sa aj naučiť. Známky zbiera 40 rokov a verí, že v jeho zberateľských šľapajach pôjdu aj jeho dvaja synovia.

Prečítajte si tiež: Ryžovanie zlata pri Prešove: Poklad hľadalo takmer 120 súťažiacich, FO­TO

Narovnávajú dejiny

„Ja mám známky ako zdroj poučenia, zdroj zábavy a zdroj vnímania krásna. Na tých známkach je aj veľmi veľa zaujímavých vecí, ktoré už odišli do večnosti času a ľudia si to nie celkom dobre pamätajú. Ale aj mnohé známky nám narovnávajú dejiny. Lebo veľa ráz sa stali udalosti, ktoré pokrivovali dejiny, ale keď vyšla známka, tak na tej známke to bolo tak, že čierne je čierne a biele je biele. A darmo potom niekto rozprával, že to bolo presne naopak. Na tej známke to tak ostalo zachované. Takže na základe toho je aj možné trošku zobjektivizovať priebeh dejín,“ uviedol Fabián.

Zberatelia sa stretávajú v sále Čierneho orla Parku kultúry a oddychu (PKO) v Prešove raz za mesiac alebo dva. Na stoloch sa okrem známok predávajú, menia a kupujú mince, bankovky, medaily, odznaky, pohľadnice, staré fotografie, vojenské listiny, knihy, telefónne karty či pivné etikety. Silnú skupinu tvoria aj milovníci modelov áut, železníc či lietadiel. Ani na dnešnej burze nechýbali CD nosiče, vinylové platne, DVD aj videopásky.

Prečítajte si tiež: Prešov sa môže pochváliť zaujímavou novinkou: Milá vecička, čo vyvolá spomienky!

Záujem o raritné kúsky

Jozef Kačala z prešovského PKO uviedol, že pri výbere termínu burzy vždy dbajú, aby sa nekryl s inými burzami na Slovensku. Do Prešova merajú cestu aj ľudia z iných regiónov, objavili ju tiež Poliaci. Stretávajú sa tu fajnšmekri, ktorí si vymieňajú skúsenosti a vedia sa o predmete svojho záujmu s vášňou hodiny rozprávať. Z Bardejova prišiel na burzu Dávid Janku, ktorý ponúkal zberateľom staré fotografie, knihy, platne, ale aj umelecké miniatúry.

„Záujem je skôr o raritné kúsky a veci, ktoré boli vydané alebo vyrobené v malom počte. Pre milovníkov vojenskej histórie sú zaujímavé armádne listiny a potvrdenia, mám tu také z obdobia I. svetovej vojny. Ponúkam tiež fotografie, ktoré sú zaujímavé aj z etnografického hľadiska, ľudia v krojoch a v rôznych starých uniformách,“ prezradil predajca, ktorý chodí za zberateľmi do Prešova pravidelne. Prešovské PKO organizuje aj burzy starožitností na hlavnom námestí, ktoré majú tiež svojich fanúšikov.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM