Správy

Prešovská univerzita sa môže tešiť z daru: Z Moskvy obdržala stovky kníh

Od Domu ruského zahraničia Alexandra Solženicyna v Moskve dostala Prešovská univerzita dar. Získala vyše 300 kníh, ide pritom o novú spoluprácu.

Ilustračný obrázok k článku Prešovská univerzita sa môže tešiť z daru: Z Moskvy obdržala stovky kníh
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

V utorok knihy v Centrálnej študovni Univerzitnej knižnice PU slávnostne prevzal Valerij Kupko z Inštitútu rusistiky Filozofickej fakulty PU, práve tejto inštitúcii boli knihy venované. Inštitút tak rozšíri svoju zbierku publikácií od najslávnejších ruských spisovateľov v pôvodnom jazyku, ale bude bohatší aj o odbornú literatúru v ruštine.

Rôzne oblasti

„Dostali sme dar, ktorý pozostáva z 300 titulov. Sú to tituly z rôznych oblastí – dejín, výtvarného umenia, beletrie, jazykovedy, sú tam učebnice ruského jazyka, slovníky, veľmi vzácne denníky, memoárová próza. Jedna časť je venovaná tomu, koho meno nosí Dom ruského zahraničia, to znamená Alexandrovi Solženicynovi, nositeľovi Nobelovej ceny za literatúru,“ uviedol Kupko.

Časť knižničného daru skúma život a dielo Solženicyna a medzi darovanými knihami sú aj jeho diela, ktoré boli tiež preložené do slovenčiny. Kupko ďalej uviedol, že medzi darovanými titulmi sú monografie o živote a tvorbe ruských spisovateľov. Tiež jazykovedné knihy.

Darované publikácie okrem Inštitútu rusistiky budú vedieť využiť aj katedry, ktoré sa zaoberajú kultúrou, literatúrou, dejinami. Študenti budú môcť túto literatúru využiť ako učebnice jazyka či študijný materiál pri písaní bakalárskych a diplomových prác.

Nová spolupráca

Spolupráca medzi Prešovskou univerzitou a Domom ruského zahraničia je nová. Niektoré slovenské univerzity už dostali podobný dar od tejto moskovskej inštitúcie, PU je v poradí štvrtou na Slovensku, kam knižničný dar prišiel. Rektor univerzity Peter Kónya uviedol, že spolupráca je na začiatku a môže sa sľubne rozvíjať. Pripomenul, že štúdium ruského jazyka a literatúry malo vždy významné miesto na PU, aj jej predchodcovi – Univerzite P. J. Šafárika v Košiciach, a je tomu tak aj teraz.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM