Správy

Prešovská univerzita mala slávnostný deň: Odštartovala nový akademický rok, FOTO

Prešovská univerzita v Prešove v utorok slávnostne otvorila nový akademický rok. Rektor univerzity Peter Kónya verí, že bude úspešný.

Ilustračný obrázok k článku Prešovská univerzita mala slávnostný deň: Odštartovala nový akademický rok, FOTO
9
Galéria
Zdroj: TASR

Na slávnostnom podujatí v Divadle Jonáša Záborského sa zúčastnilo viac ako 450 hostí zo Slovenska, Česka, Poľska, Maďarska, Rumunska, Ukrajiny, desiatky pedagógov a študentov.

PU si v uplynulom školskom roku pripomenula 20 rokov samostatnej existencie. Vznikla rozdelením Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, ktorá mala niekoľko svojich pracovísk v Prešove. PU má dnes osem fakúlt, na ktorých študuje okolo 9000 študentov.

Rektor Prešovskej univerzity Peter Kónya verí v úspešný akademický rok. Študentov povzbudil v získavaní vedomostí a vyslovil želanie, aby sa ich očakávania na dosiahnutie kvalitného vzdelania na PU splnili. Zároveň im odkázal, aby popri štúdiu využili všetky možnosti, ktoré im škola a mesto Prešov ponúkajú. Záujem o štúdium na PU ho veľmi teší.

„Najväčší záujem je stále o Fakultu manažmentu a potom veľký záujem je o odbory na Fakulte zdravotníckych odborov, ktoré, žiaľ, pre priestorové možnosti fakulty nemôžeme naplniť. Veľký záujem je o štúdium na Pedagogickej fakulte a potom o niektoré odbory v rámci Filozofickej fakulty, hlavne o psychológiu. Minulý rok sme mali asi 320 študentov zo zahraničia a teraz sú signály, že toto číslo by malo byť o niekoľko stoviek vyššie. Ale uvidíme, keď bude po zápisoch,“ povedal Kónya. Najviac zahraničných študentov prichádza z Ukrajiny.

So vstupom do nového akademického roku Kónya v pondelok 18. septembra slávnostne odovzdal do užívania zrekonštruovanú aulu, ktorá je vybavená modernými technológiami. Rektor uviedol, že univerzita má záujem o rekonštrukciu ďalších objektov a postupne ich realizuje. Pripravuje sa zateplenie športovej haly, oprava športového oválu. Pri budove rektorátu pribudnú nové parkovacie miesta.

Kónya vo svojom prejave na otváracom ceremoniáli povedal, že v uplynulom roku dosiahla univerzita viaceré pozitívne výsledky vo vede, výskume, vzdelávaní, rozvoji a ďalších oblastiach svojho pôsobenia. Zároveň odovzdal Cenu rektora desiatim študentom za úspešnú reprezentáciu PU a 32 tvorivým zamestnancom za významný prínos vo vede.

Z dosiahnutých úspechov Kónya vyzdvihol druhé miesto PU v rebríčku slovenských vysokých škôl z pohľadu medzinárodného prestížneho rankingu Scimago. Podľa údajov z konca októbra minulého roka sa PU stala treťou najväčšou univerzitou na Slovenskou a vôbec najväčšou mimobratislavskou vysokou školou v SR.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

V OBRAZOCH: Prešovská unvierzita slávnostne otvorila nový akademický rok
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM