Webnoviny - Rôzne

Prešovská univerzita má ďalšie nové priestory

Univerzita získala do svojho vlastníctva aj pozemky za terajšou budovou rektorátu smerom k Toryse. V budúcnosti sa tu rozšíri univerzitné mestečko.

Pohľad na nové priestory Prešovskej univerzity na Ulici 17. novembra 15. Prešov, 1. apríl 2011.Foto: SITA/Viktor ZamborskýPREŠOV 1. apríla (WEBNOVINY) – Zrekonštruované a rozšírené priestory bývalej základnej školy na ulici 17. novembra v Prešove, do ktorých sa v najbližších dňoch presťahuje rektorát Prešovskej univerzity, slávnostne otvoril rektor René Matlovič.

Vznikli tu aj nové učebné a prednáškové priestory vrátane auly s kapacitou 250 miest. Celkové investičné náklady prekročili sumu 6 mil. €, ktoré poskytol štát. Stavebné práce trvali rok.

Prístavbou severného krídla pribudlo 5 300 metrov štvorcových nových plôch. Ministerstvo školstva okrem financií na rekonštrukciu budovy poskytlo aj viac ako 230-tis. € na zariadenie interiéru. V zrekonštruovaných priestoroch sú dve veľké posluchárne s kapacitou po 100 miest a desať seminárnych miestností s kapacitou po 32 stoličiek. V budove sa nachádza počítačové pracovisko, ktoré bude vydávať tzv. vodičské preukazy pre počítače. Súčasťou budovy sú dve zasadacie miestnosti. Interiéry boli vybavené moderným školským nábytkom, audiovizuálnou technikou, kabelážou zabezpečujúcou kvalitný prenos médií a telefónnou ústredňou.

Študentom doprajú nové priestory až v septembri

Rektorát do 15. apríla uvoľní terajšie priestory na Námestí legionárov, ktoré sú vlastníctvom Evanjelickej cirkvi absburského vyznania, a budú ďalej slúžiť na vzdelávanie cirkevnému školstvu. Študenti naplno využijú nové priestory univerzity až v ďalšom semestri. Ako informoval rektor, už teraz tu plánujú rôzne konferencie a semináre. Prvým podujatím bude zjazd Slovenskej historickej spoločnosti pri SAV. Plnohodnotne budú tieto priestory využívať na vedecké a vzdelávacie účely.

Na budove zatiaľ nebola zrekonštruovaná časť telocvične. Ako informoval Matlovič, financie na túto etapu prestavby sú už zazmluvnené, univerzita ich dostane zo štrukturálnych fondov z Operačného programu výskum a vývoj. V súčasnosti prebieha verejné obstarávanie na dodávateľa stavby. Dokončením tejto poslednej časti budovy sa celý objekt dotvorí. Prešovská univerzita tak bude mať v jednom areáli takmer všetky svoje budovy.

Univerzitné mestečko v Prešove

Vedľa dnes odovzdaných priestorov sa nachádzajú vysokoškolské internáty a budovy jednotlivých fakúlt. Univerzita získala do svojho vlastníctva aj pozemky za terajšou budovou rektorátu smerom k Toryse, čím scelila pozemky v okolí svojich budov. Je to územná rezerva pre ďalší rozvoj univerzity. V budúcnosti sa tu rozšíri univerzitné mestečko.

Štátny tajomník ministerstva školstva Jaroslav Ivančo uviedol, že je to krásna budova, ktorej praje, “aby sa naplnila vzdelanými ľuďmi, ktorí keď odídu do praxe boli ďalším prínosom pre vzdelaný národ“. Prešovská univerzita má 11 300 študentov v troch stupňoch štúdia na ôsmich fakultách.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM