Webnoviny - Rôzne

Prešovská soľ sa varí už 210 rokov

Pred 210 rokmi vo varni František na Solivare uvarili prvú soľ zo soľanky. Predtým sa tu ťažila kamenná soľ až do čias, kým bane nezaliala voda.

Túto významnú udalosť pre život občanov Soľnej Bani, dnes mestskej časti Prešova, si pripomenú múzejníci štylizovaným predstavením v expozícii Slovenského technického múzea na Solivare v piatok 12. novembra. O 15:00 sa tu objaví jeho výsosť František II. Habsburský, ktorý s fakľou v ruke vstúpi do budovy varne s jeho menom, aby znova zapálil oheň v peciach, a tak symbolicky pripomenul prvé varenie soli.

Lektor múzea Luděk Koňařík pre agentúru SITA uviedol, že v dvojhodinovom programe vystúpia žiaci Základnej umeleckej školy Jána Pöschla v Prešove, zahrá tiež Sláčikové kvarteto. V priestoroch varne budú vystavené obrazy solivarských umelcov Pavla Feňuša a Evy Prokopovičovej. Na výstave budú sprístupnené obrazy s tematikou Solivaru a úžitková aj umelecká čipka so soľnobanským motívom. Návštevníci si môžu v priestoroch múzea prezrieť aj ďalšie dve výstavy, ktoré boli inštalované v priebehu roka. Výstava Johanes Gutenberg predstavuje zakladateľa kníhtlačiarskeho remesla. Ponúka tiež staršie tlače a zaujímavé zbierkové predmety, ktoré sa používali pri tlačení písma. Do konca novembra bude ešte k dispozícii výstava Letecká meteorológia, ktorá približuje význam meteorológie ako vednej disciplíny pre leteckú prevádzku. Pochádza zo zbierkových fondov fyziky a letectva Slovenského technického múzea v Košiciach.

Národná kultúrna pamiatka Solivar je vysunutou expozíciou Slovenského technického múzea v Košiciach. Patrí medzi najvýznamnejšie technické pamiatky na Slovensku. Tvorí ju unikátny komplex technických objektov na čerpanie a varenie soli zo soľanky. K objektom na ťažbu kamennej soli zo 17. storočia, neskôr prestavaných na čerpanie soľanky, patrí okrem huty – varne František tiež šachta Leopold s gápľom, četerne (rezervoár soľanky), sklad soli, kováčske dielne a klopačka (zvonica). Múzeum navštívi ročne okolo 10– až 12-tisíc návštevníkov. Nie všetky objekty sú z technických dôvodov sprístupnené.

Na záchranu čaká hlavne dominanta Solivarov sklad soli, ktorý vyhorel v roku 1986. Slovenské technické múzeum v Košiciach má na jeho rekonštrukciu schválený nenávratný finančný príspevok z Regionálneho operačného programu vo výške 2,486 mil. eur. S rekonštrukciou sa malo začať už túto jeseň. Ako uviedol riaditeľ Slovenského technického múzea Eugen Labanič, výberové konanie vyhrala prešovská spoločnosť Dúha. Zmluvu s dodávateľom prác zatiaľ nepodpísal, lebo minister kultúry Daniel Krajcer ju pozdržal do konca roka a nariadil kontrolu. Podľa Labaniča s prácami by sa malo začať hneď od začiatku roku 2011, sú rozvrhnuté na dva roky. Projekt s názvom Sklad soli v Národnej kultúrnej pamiatke Solivar pri Prešove má za cieľ záchranu a obnovu objektu, v ktorom sa vytvoria vhodné priestory pre múzejnú činnosť a kultúrno-spoločenské podujatia. Počíta sa tu aj s kongresovou sálou a ubytovacími priestormi.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM