Ľubomír Hudačko Kultúra

Prešovská skupina Heľenine oči? Jediná kapela, čo dokáže odohrať s úprimnou radosťou 7 koncertov za víkend!

Vystúpenie v rámci Štúr túr 1815 predstavia Heľenine oči aj v našom meste. Spevák kapely Martin Mihalčín v rozhovore odhalil tajomstvo názvu kapely a tvrdí, že skupina je podľa neho jedinou takou, ktorá s úprimnou radosťou a úsmevom odohrá dokonca až 7 koncertov za víkend. Viac v rozhovore.

Ilustračný obrázok k článku Prešovská skupina Heľenine oči? Jediná kapela, čo dokáže odohrať s úprimnou radosťou 7 koncertov za víkend!
Zdroj: Dnes24.sk

Spevák kapely Martin Mihalčín v rozhovore pre náš web odhalil, na čo sa môžu fanúšikovia počas Štúr túr tešiť, ktorí hostia s nimi vystúpia a prezradil aj všakovaké zaujímavosti.

Ste jedna z kapiel, ktorá sa pri názve turné inšpirovala rokom Ľudovíta Štúra. Je to pre vás teda najobľúbenejší slovenský politik všetkých čias?

Nedá sa povedať, že máme v kapele obľúbeného politika, ale ak by sme takého hľadali, tak by to bolo určite v histórii. Stále v politike čakáme na generáciu, ktorá sa prestane zaujímať len o svoje vlastné vrecká. Ale to je asi utopická téma do sci-fi románu, nie na reálne zamyslenie (smiech).

Prečo názvy Heľenine oči a Štúr túr 1815? Kto mal v kapele nápad uviesť turné s týmto názvom?

Názov Heľenine oči vznikol ešte v roku 1999, keď sa zakladala kapela. Sedeli sme pri pive v jednom prešovskom klube a mali taký zápisníček, kde sme si písali rôzne alternatívy názvu kapely. Základ bol, aby to bolo hneď na prvýkrát zapamätateľné a chceli sme to určite po slovensky. A samozrejme, nech je to mierne šiši a veselé. Ten zápisníček mám odložený doma a raz snáď zverejníme tie šialené názvy (smiech). Aj na našu Štúr Túr 1815 sme mali kopec rôznych alternatív ako „Štúrobranie“, alebo „Akustické turné – Nezaštúrenô“ (smiech).

Bude posledný koncert na Silvestra v rámci turné doma v Prešove niečím výnimočným ako ostatné?

Na tento koncert sa tešíme, pretože to bude doma a budeme na Silvestra s rodinami a kamarátmi. V decembri máme zatiaľ zabookovaných už 18 koncertov, takže prešovský Silvester bude zároveň aj vyvrcholením akustického turné pod názvom Štúr Túr 1815.

Na turné budete mať nejedného zaujímavého hosťa, napríklad známeho fotografa Jána Štovku. Ako došlo k tejto kombinácii?

Na spoluprácu s našimi hosťami sa strašne tešíme. Prvým je už spomenutý Janko Štovka, ktorý je okrem úžasného fotografa aj výborný huslista a hudobník. Janko je môj dobrý kamarát a nahrával nám aj kopec vecí na naše predchádzajúce CD. Mnohé skladby už teda ovláda a naša spolupráca na príprave tour ide jedna radosť.

Čo ďalší hosť?

Druhým hosťom bude čevenovláska Marcela „Maca“ Vilhanová pôsobiaca momentálne v Radošínskom naivnom divadle. Poznáte ju tiež aj z jednej z našich obľúbených kapiel „Sto Múch“. Maca bude v rámci Štúr Túr hrať na sax a akordeón a niektoré veci bude aj spievať. Pár skúšok už máme za sebou a môžem povedať, že spolupráca s oboma je úžasná. A hlavne sa už nenormálne celá kapela v tejto zostave tešíme na koncerty. Znie nám to dohromady perfektne!

Na čo všetko sa fanúšik ešte môže počas týchto koncertov tešiť?

Tak hlavne na dobrú náladu a na to, že sa všetci poriadne vyšantia, vyspievajú a vyskáču. Na Štúr Túr 1815 sme pripravili skoro dvojhodinový koncert, na ktorom zaznejú aj úplne nové piesne, a dokonca aj staršie nikdy nehrané songy. Ešte pred začatím tour plánujeme pustiť do obehu náš nový reggaeton-punkový antipolitický protestsong „Chcem Viac!“

Prezraďte, ak to nie je tajné, aké povinnosti vám vašim nedávno uzavretým manželstvom pribudli?

Nenazval by som to povinnosti, ale skôr radosti (smiech). Práve si zariaďujeme naše spoločné bývanie a myslím, že nás to oboch baví. Hlavne máme podobný vkus, takže je to fakt radosť a nie povinnosť.

Kto je vám v hudbe najväčším kritikom a koho považujete za svoj najväčší hudobný vzor?

Prekvapivo, v hudbe som svojím najväčším kritikom ja sám. A potom chlapci z kapely. A poslednými kritikmi sú ľudia, ktorí chodia na koncerty. Podľa ich reakcií viem posúdiť, či niečo funguje alebo nefunguje. Hudobné vzory nemám. Mám spevákov a kapely, ktoré mám rád, a tých je veľmi veľa.

A čím to je, že v Prešove sa rodí mnoho kvalitných kapiel a hudobníkov?

Asi je to tradíciou. Mladí vo svojom okolí vidia veľa ľudí, ktorí hrajú na hudobné nástroje, sú členmi kapiel, dokonca relatívne úspešných, a to ich inšpiruje, aby sa venovali hudbe vo vlastných kapelách. Kde alebo kedy táto tradícia vznikla, to neviem.

Spolu s Chiki liki tu-a ste azda najvyťaženejšia prešovská kapela. Koľko koncertov asi ročne odohráte a ako potom dobíjate baterky?

Netuším, ako ostatné kapely, ale viem že sme jediná kapela, ktorá dokáže odohrať s úprimnou radosťou a úsmevom aj 7 koncertov za víkend. Hrávame okolo 100 koncertov ročne, ak počítam aj koncerty v rámci každoročného decembrového tour a aj súkromné párty ktoré sem-tam hrávame. Každý z kapely má svoj spôsob relaxu. Ja osobne najradšej trávim čas na rôznych športových výletoch s mojou ženou alebo pri kiteboardingu a cestovaní po svete. Kedže v kapele nemáme v lete voľno, tak si „letné dovolenky“ plánujeme na január a február (smiech).

Môže vás zaujímať:

Prešovčania, počas Vianočných trhov nás čaká aj kultúrny program: Študujte, kto všetko v centre mesta vystúpi!

Víkend klope na dvere, nudiť sa doma by bol hriech: 10 zaujímavých tipov na podujatia v Prešove

foto: fb archív HO

Heľenine oči - Dovolenka
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM