Aktualizované Samospráva

Prešovská radnica vyvracia reči o zvyšovaní poplatkov v mestských škôlkach

Podľa slov M. Ďurišina mesto pripravilo návrh VZN, v ktorom sa zvyšujú poplatky za deti v mestských skôlkach. Radnica na to reaguje. Tu sú podrobnosti.

Ilustračný obrázok k článku Prešovská radnica vyvracia reči o zvyšovaní poplatkov v mestských škôlkach
Zdroj: TASR

Niektorí poslanci mestského zastupiteľstva v Prešove z poslaneckého klubu Smer-SD, nezávislí poslanci a SNS a klubu Lepší Prešov odmietajú zvyšovanie poplatkov za deti v materských školách v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta, povedal to na včerajšej tlačovej besede podpredseda poslaneckého klubu Lepší Prešov Martin Ďurišin.

Podľa jeho slov mesto pripravilo návrh všeobecne-záväzného nariadenia (VZN), v ktorom sa u detí pod tri roky zvyšuje mesačná platba za dieťa zo súčasných 40 na 60 eur a u detí nad tri roky sa poplatok z dnešných 15 eur má zvýšiť na 20 eur. U menších detí by tak došlo k 50-percentnému zvýšeniu pôvodnej sumy. Malo sa o tom hovoriť na školskej komisii. Ďurišin túto informáciu umiestnil na sociálnych sieťach a okamžite vo verejnosti vzbudila negatívne reakcie.

Rozbehol petíciu

Predseda poslaneckého klubu Smer-SD, nezávislí poslanci a SNS Juraj Hudáč uviedol, že ho verejná mienka nikdy nenechala chladným a preto minulý týždeň rozbehol petíciu proti zvyšovaniu poplatkov v prešovských škôlkach. Zvolil elektronickú formu na webstránke peticie.com, lebo tá umožňuje priamo pridávať aj komentáre „a občianske slovo by malo dominovať,“ povedal. Doteraz sa pod petíciu podpísalo okolo 370 Prešovčanov.

Poslanci uviedli, že sa im nepáči aj platné VZN, podľa ktorého mesto poskytuje ročnú dotáciu na vlastné aj neštátne školy a školské zariadenia do výšky 100 percent, pričom tých súkromných je veľa a ich vznik radnica nereguluje.

„Jediné riešenie vidím navrhnúť nové VZN. Určite nebude zahŕňať zvyšovanie poplatkov pre rodičov. A určite nebude znevýhodňovať školy v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta. Tým ľuďom prekáža, že pri už aj tak vysokých nákladoch by mali platiť ešte viac. Úplne jasne konštatujem, že mesto je v dobrej finančnej kondícii. A keďže mesto je v dobrej finančnej kondícii, nemôže byť problém takúto prioritu, ktorou pre nás je to, aby rodičia nemuseli platiť viac, zabezpečiť finančne,“ uviedol Hudáč.

Radnica reaguje

K slovám o zvyšovaní poplatkov v materských školách hovorkyňa mesta Veronika Kmetóny Gazdová uviedla, že išlo výlučne o pracovnú verziu určenú na rokovanie v školskej komisii a nie o VZN. Nerokovalo sa o ňom ani na včerajšej mestskej rade, kde bol predložený iba návrh VZN o určení výšky dotácie na mzdy a prevádzku škôl a školských zariadení na území mesta.

„Prvotný materiál ako pracovná verzia bol predložený 23. septembra 2016 ako, upozorňujem, pracovná verzia odboru školstva, ktorý vznikol v čase, keď mal školstvo vo svojej kompetencii ešte vtedajší viceprimátor Ďurišin. Šlo o jedno z riešení, s ktorým sa primátorka (Andrea Turčanová, pozn. red.) nestotožnila a mailom zo 4. októbra 2016 táto pracovná verzia materiálu bola zastavená. Primátorka požiadala, aby sa hľadali iné zdroje na dofinancovanie školstva. V tomto roku mesto dofinacováva túto oblasť sumou 1,4 milióna eur,“ povedala hovorkyňa. Podľa jej slov rodičia sa nemusia obávať žiadneho zvyšovania poplatkov v mestských škôlkach.

Na slová radnice zareagoval Ďurišin ďalším stanoviskom. „Tak ako som sa s návrhom VZN, ktorý mal smerovať k zvyšovaniu školného v MŠ nestotožnil minulý rok, keď som bol viceprimátorom, a návrh pripravili úradníci poza môj chrbát, ako to bolo napokon zvykom aj v iných prípadoch, tak sa s ním neviem stotožniť ani dnes, keď ho primátorka znova, 19.9.2017 nechala predložiť na rokovanie Komisie MsZ školstva a telesnej kultúry,„ uviedol. A dodal, že "až po búrlivej reakcii rodičov, ktorú som, spolu s kolegami, vyvolal zverejnením zámeru radnice, nechala materiál primátorka stiahnuť a nedostal sa na rokovanie Mestskej rady v Prešove 27.9.2017.“

Podľa poslankyne chýba komunikácia

Podľa poslankyne Štefánii Andraščíkovej (Smer-SD, nezávislí poslanci a SNS) chýba medzi poslancami a vedením mesta komunikácia. Dodala, že zlé rozhodnutia v oblasti školstva sú aj výsledok toho, že odbor školstva na mestskom úrade je odborne poddimenzovaný, dvaja ľudia odišli – jeden do dôchodku, druhý na iné pracovisko, jedna sila je dlhodobo PN. Hovorkyňa mesta na to reagovala vyjadrením, že obsadenie uvoľnených miest radnica riešila vypísaním výberového konania.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM