Ľubomír Hudačko Správy

Prešovská primátorka odvolala riaditeľku základnej školy na Sibírskej ulici!

Doterajšiu riaditeľku školy na Sibírskej ulici , ktorá je obvinená z vydierania, odvolala v pondelok z funkcie primátorka Prešova Andrea Turčanová. Urobila tak po preskúmaní posledného návrhu rady školy. Informoval o tom tlačový referent Mestského úradu v Prešove Milan Grejták.

Ilustračný obrázok k článku Prešovská primátorka odvolala riaditeľku základnej školy na Sibírskej ulici!
Zdroj: TASR

Rada školy, ktorá zasadala v piatok 6. novembra podvečer, vo svojom odôvodnení uviedla, že riaditeľka viacnásobne porušila všeobecne záväzné právne predpisy, za ktorých dodržiavanie zodpovedá riaditeľ školy.

Petícia zamestnancov

„Okrem nedodržania niektorých formálnych postupov pri úprave platu alebo neposkytnutia príplatku k funkčnému platu dvom zamestnancom sa v návrhu konštatuje tiež to, že zamestnávateľ (teda ZŠ Sibírska na čele s doterajšou riaditeľkou) v tejto škole nezabezpečil ochranu svojich zamestnancov pred diskrimináciou. V prílohe návrhu odvolania je aj petícia zamestnancov, kde sa okrem iného konštatuje šikanózne riadenie školy zo strany riaditeľky, kde bolo podpísaných 41 zamestnancov školy,“ informoval tlačový referent. Rada školy tak svojím piatkovým návrhom napravila pôvodné rozhodnutie, ktoré bolo právne nevykonateľné pre nejednoznačnosť uznesenia.

Grejták ďalej uviedol, že po doručení zápisnice nasledovalo vypracovanie a podpísanie odvolacieho dekrétu, ktoré je potrebné riaditeľke doručiť. Po nadobudnutí právoplatnosti odvolania zriaďovateľ vyberie pracovníka, ktorého poverí vedením školy. Následne v najbližšom možnom zákonnom termíne bude vypísané výberové konanie na miesto riaditeľa/ria­diteľky školy. Doterajšej riaditeľke sa odvolaním z funkcie pracovný pomer neskončil. Jej ďalšie pôsobenie v škole bude riešiť zamestnávateľ, ktorým je Základná škola na Sibírskej ulici v Prešove.

Vyšetrovaná na slobode

Obvinená doterajšia riaditeľka školy je momentálne vyšetrovaná na slobode. V piatok 6. novembra Okresný súd v Prešove nevyhovel návrhu prokuratúry a nevzal obvinenú do kolúznej väzby, čím sa dostala z cely predbežného zaistenia na slobodu. O sťažnosti prokurátora bude rozhodovať v utorok 10. novembra Krajský súd v Prešove.

Môže vás zaujímať:

Obvinenie riaditeľky prešovskej ZŠ z vydierania: Zasadala Rada školy a takéto rozhodnutie prijala!

Prešovská primátorka reaguje na rozhodnutie Rady školy: Podľa názoru právnikov je nevykonateľné!

Zásah policajtov v Prešove: Zadržali riaditeľku základnej školy a prehľadávali jej kanceláriu!

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM