Kultúra

Prešovom zaznejú orientálne hebrejské melódie: V synagóge si vychutnáme židovskú hudbu

Po veľkonočných sviatkoch v Prešove bude na čo tešiť, veď nás čaká napríklad prvý tohtosezónny koncert festivalu Artis. Vypočujeme si hebrejské melódie.

Ilustračný obrázok k článku Prešovom zaznejú orientálne hebrejské melódie: V synagóge si vychutnáme židovskú hudbu
Foto: Ľubomír Hudačko

Chystá sa prvý tohtosezónny koncert komornej hudby v rámci festivalu Artis. Bude ním koncert s názvom Thesaurus – židovská hudba 16. – 19. storočia a ten je na programe už 9. apríla od 19.00 v prešovskej Ortodoxnej synagóge.

„V rámci svojho celoslovenského turné s názvom Thesaurus v slovenských synagógach sa aj v Prešove predstaví unikátny 16 členný medzinárodný komorný súbor zoskupujúci členov výnimočného slovenského súboru Solamente Naturali a ich zahraničných hostí. V hodinovom koncerte zaznie program plný hebrejských orientálnych melódií a výber z najväčšej kolekcie židovskej hudby vôbec,“ pozývajú na podujatie jeho organizátori.

Projekt ponúkne obraz svetovej židovskej hudby z obdobia pred 20. storočím. Ide o unikátne rekonštrukcie starých, takmer zabudnutých skladieb synagogálnej hudby, upravených pre barokový súbor so sekciou originálnych exotických nástrojov, obsahujúc tiež sólo i zborový spev a tradičný židovský rytmický sprievod v podobe tlieskania, dupania.

„Obecenstvo sa tak bude môcť priamo zapojiť do spoločného „muzicírovania“. Kedže v mesiaci apríl je počasie ešte premenlivé a v synagóge sa nekúri, odporúčame návštevníkom aby sa na koncert, adekvátne počasiu v deň koncertu, teplo obliekli,“ znie na záver pozvánka organizátorov.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM